A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője létesítményi tűzoltóságot alapít, nagy létszámú csapattal és Európa egyik legjobban felszerelt bázisával – tudta meg az AIRportal.hu.

A légikikötőben jelenleg a Katasztrófavédelem tűzoltói látják el ezt az elengedhetetlenül szükséges feladatkört, egy december végi jogszabályváltozás miatt azonban idén októbertől a Budapest Airport kötelessége a tűzoltóság állományának biztosítása – válaszolta kérdésünkre a cég.

Tájékoztatásuk szerint a váratlan módosítás miatt így mindössze 9 hónap alatt állítják fel a speciális repülőtéri elvárásoknak is megfelelő, nagy létszámú, úgynevezett létesítményi tűzoltóságot, versenyképes juttatási csomagot és stabil munkakörnyezetet kínálva az állományhoz csatlakozóknak.

Forrás: Budapest Airport

A repülőtéri tűzoltók elsődleges feladata a tűzoltási és mentési feladatok ellátása, a készenlét biztosítása, hogy 3 percen belül kiérjenek a helyszínre, valamint a légikikötőben található épületek tűzvédelmének biztosítása, munkájuk tehát elengedhetetlenül szükséges a légiforgalom fenntartásához – emlékeztet a cég.

A Budapest Airport megkezdte a létesítményi tűzoltó-parancsnokság létrehozását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állomány számára a kiemelkedő juttatások mellett minden szükséges képzést biztosít a cég, várják a reptéren jelenleg is tevékenykedő tűzoltók, más telephelyen szolgálatot teljesítő szakemberek és tűzoltó szakképesítéssel rendelkező, de más jellegű munkát végzők jelentkezését is.

A Budapest Airport eddig is támogatta a repülőtéri tűzoltóság működését, emlékeztet az üzemeltető: a bázisok fenntartása, a felszerelés biztosítása és a járműpark (köztük a legmodernebb Panther gépkocsik) beszerzése volt a feladata.

Ennek köszönhetően tájékoztatásuk szerint a Liszt Ferenc légikikötő már most Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóságával rendelkezik, a tűzoltókat pedig elméleti és gyakorlati szinten, repülőgépek tűzoltási és mentési feladatainak ellátására (ARFF) is kiképzik.

Az új létesítményi tűzoltócsapat Nagy Gábor tűzoltóparancsnok irányítása alatt dolgozik majd, aki hét évig látta el a repülőtéri tűzoltóparancsnok pozícióját, majd úgy döntött, hogy február 1-től a Budapest Airport kötelekében folytatja ezt a munkát.

A tűzoltók jelentkezését – a szükséges képzések időtartamára figyelemmel – már most várja a Budapest Airport, létesítményi beosztott tűzoltó és létesítményi tűzoltó gépjárművezető munkakörökbe.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)