A miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjaként Pekingben tartózkodó külügyminiszter a közmédiának adott interjújában számolt be a Kína és Magyarország között létre jövő együttműködési megállapodásokról. A tárgyalásokon a megegyeztek a két ország közötti légügyi megállapodás módosításáról is, írta az MTI.

Szijjártó Péter beszámolt emellett arról a megegyezésről, hogy módosítják a két ország közötti légügyi megállapodást, így több kínai városból is üzemelhet majd légi járat Magyarországra.

A Peking-Budapest járat után megkezdődtek a tárgyalások egy Sanghaj-Budapest járat indításáról – idézte az MTI a külügyminisztert.

A közlés nemtartalmazott részleteket arról, hogy melyik légitársaság teljesíteni a Sanghaj-Budapest járatokat, amennyiben létrejön az útvonal, ahogy arról sem, hogy mikortól, milyen repülőgéptípussal és milyen heti frekvenciával repülne a járat.

Shanghai-Pudong repülőtere a China Eastern Airlines központja, azonban a legnagyobb kínai légitársaságok közül még az Air China és a China Southern Airlines is rendelkezik másodlagos bázissal a repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A China Eastern Airbus A330-as repülőgépe, a légitársaság immár klasszikusnak mondható festésében. Az új festés sajnos kevésbé lett látványos. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A China Eastern Airbus A330-as repülőgépe, a légitársaság immár klasszikusnak mondható festésében. Az új festés sajnos kevésbé lett látványos. (Fotó: AIRportal.hu)


Prágában három kínai légitársaság is jelen van

Prágába 2016 június óta a China Eastern Airlines üzemeltet járatokat hetente három alkalommal Shanghai-Pudong repülőteréről Airbus A330-200-as repülőgépekkel. A szintén kínai Sichuan Airlines pedig 2016 augusztusa óta köti össze 277 utas szállítására képes Airbus A330-200 repülőgépeivel, hetente két alkalommal Prágát Chengdu városával, és a Hainan Airlines is üzemeltet járatokat Pekingből a cseh fővárosba.

A Budapest Airport is dolgozik a kínai kapcsolatok erősítésén

A Budapest Airport október elején kiadott közleménye szerint Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója részt vett a világ első számú repülőterévé fejlődő pekingi repülőtér, a Beijing Capital International Airport által szervezett nemzetközi konferencián. Kam Jandu egy sor kínai légyügyi tisztségviselővel, valamint Han Zhilianggal, a Beijing Capital International Airport elnök-vezérigazgatójával is találkozott, hogy tovább erősítse a testvér-repülőterek közötti együttműködést.

A Budapest Airport járatfejlesztési csapata szeptemberben részt vett a legnagyobb nemzetközi légiközlekedési útvonal-tervezési konferencián, a World Routes-on, amelyet ezúttal a kínai Chengduban tartottak. Az esemény fókuszában a 2017-es nyári menetrend és az azt követő új időszak járatainak tervezése állt.