Az Embraer és a Wideroe együttműködésében a távoli és nehezen megközelíthető térségek közlekedését is megreformálnák az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) légijárművek alkalmazásával Skandináviában.

Szándéknyilatkozatot írt alá az Embraer városi légiközlekedéssel foglakozó üzletága, az Eve Urban Air Mobility Solutions és a norvég Wideroe légitársaság károsanyag-kibocsátástól mentes légiközlekedés megteremtésére létrehozott leányvállalata.

Az együttműködés célja, hogy az Eve és a Wideroe Zero közösen fejlessze a városi légiközlekedés (Urban Air Mobility – UAM) megoldásait, és elindítsa Skandináviában az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) légijárművek üzemelését és teljes ökoszisztémájának kidolgozását.

Utóbbinak része a célra alkalmas légijárművek beszerzése mellett a szükséges infrastruktúra kiépítése, az üzemeltetési környezet, valamint a forgalommenedzsment megoldások kialakítása.

Forrás: Embraer

A gépeket nem nagyvárosi környezetben alkalmaznák, hanem az elektromos közlekedés egy új, fenntartható modelljét szeretnék meghonosítani a térségben, hogy összekapcsolják a ritkán lakott, távoli és a földrajzi adottságok miatt nehezen megközelíthető régiókat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brazil gyártó és a norvég légitársaság évek óta jó kapcsolatban vannak egymással, a Wideroe még 2017-ben adott le megrendelést 15 darab új generációs E190-E2 repülőgépre, amelyet 2018-ban a típus első üzemeltetőjeként állított forgalomba.

Fotó: AIRportal.hu