Soha nem volt ilyen jó kilenchavi kumulált gazdasági eredménye a Lufthansának, mint idén, és a folyamatokat erősítheti az egységköltségek várható csökkenése az év hátralévő részében.

A Lufthansa lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint csak a harmadik negyedévben egymilliárd euróval 9,8 milliárdra növelte a társaság az árbevételét, a kiigazított üzemi eredmény 1,1-ről 1,5 milliárd euróra javult, az adózott eredmény viszont 1,4-ről 1,1 milliárd euróra csökkent.

Az év eddigi részét figyelve azonban nincs túl nagy baj, hiszen a Lufthansa-csoport kilenchavi árbevétele 12 százalékkal 26,7 milliárd euróra javult, az adózott eredmény 52 százalékos javulás után 2,5 milliárd eurót tett ki, az adózott eredmény pedig 1,8 milliárd euró, a tavalyival megegyező mértékű.

Carsten Spohr, a Lufthansa-csoport vezérigazgatója az eredmények bemutatásakor azt mondta, a 130 ezer munkavállaló közös erőfeszítéseinek köszönhetően a plusz forrásokat arra tudják fordítani, hogy a Lufthansa aktív szerepet játsszon az európai légiközlekedés konszolidációjában. Vagyis a pénzt arra használják fel, hogy a csődhelyzetben lévő és érdekes légitársaságokat felvásárolva nyerjenek újabb piacokat. Ez a folyamat már elindult az airberlin egyes részeinek felvásárlásával, és az Alitalia megvételével folytatódhat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az év hátralévő részében a Lufthansa azt várja, hogy a kapacitások 5,5 százalékkal emelkednek az előző év azonos időszakához képest, az egységköltségek pedig némileg mérséklődhetnek.

A Lufthansa-csoport jó pénzügyi eredményeit támasztják alá az utasforgalmi statisztikáik is. Saját kimutatásuk szerint a Lufthansa-csoport légicégeivel a január-szeptemberi időszakban 12,7 millióan utaztak, 17,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, a járatok kihasználtsága 1,4 százalékponttal 83,8 százalékra javult.