Immár második alkalommal hajtanak végre éleslövészetet a várpalotai központi lőtéren a Magyar Honvédség nemrég Oroszországban nagyjavított és korszerűsített Mi-24-es harci helikopterei, ezúttal a Steppe Archer 2019 hadgyakorlat részeként.

Az MH Bakony Harckiképzőközpont által kiadott lőtéri értesítő szerint a hétfő délután a jutas-újmajori leszállóhelyre (FARP) érkezett Mi-24P helikopterek a hét folyamán levegő-föld éleslövészet hajtanak végre.

Illusztráció, Mi-24P a jutas-újmajori FARP felett. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Mint arról beszámoltunk, ilyenre eddig egyszer került sor a magyar harci helikopterek újbóli üzembe állítása óta, akkor négy géppel úgynevezett rendszerbe visszaállító, kiképzési célú gépágyú lövészetet hajtottak végre.

A Mi-24-esek azóta már több külföldi hadgyakorlaton, a csehországi Dark Blade-en és a szlovéniai Adriatic Strike-on is részt vettek, ezeken szintén sor került gépágyús lövészetre.

A Steppe Archer azonban az első hazai gyakorlat, ahol a megszerzett tudást ismertebb körülmények között is kamatoztathatják a hajózószemélyzetek, akik ezúttal a 336-as és 338-as oldalszámú gépekkel és a műszakiakkal települtek át szolnoki bázisukról Újmajorba.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kedden pedig, a rendszerbe visszakerülés után első alkalommal nem irányított rakétákat is kilőttek a két Mi-24-essel.

A gyakorlat a Honvédelmi Minisztérium egy korábbi közleménye szerint márciustól egészen októberig tart amerikai szárazföldi alakulatok részvételével, a két nemzet parancsnokainak közös irányítása alatt, helikopterekkel és nehéz harcjárművekkel.

Ebből a magyar harci helikopterek a jelenleg nyilvános információk szerint július 5-ig vesznek részt, ezután pedig ismét egy külföldi hadgyakorlatra, szeptemberben Csehországban rendezett Ample Strike-ra települ majd ki több gép.

A képességek bonyolultsága szerint haladó helyreállításban így már csak a bombával és az irányított rakétákkal végzett lövészetet kell elsajátítania a személyzeteknek, utóbbihoz azonban még nem állnak rendelkezésre a lövedékek.