Fejleszti a belváros és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sokat kritizált tömegközlekedési kapcsolatait a BKK. A 100E buszok sűrűbben és a nap hosszabb időszakában közlekednek, a 200E járat pedig 0-24 órában közlekedik majd – tette közzé honlapján a BKK.

Fotó: AIRportal.hu

A belvárost és a repülőteret összekötő 100E busz 2018. május 18-tól az eddiginél lényegesen sűrűbben, 30 helyett 20 percenként közlekedik, emellett az utolsó járat a repülőtérről az eddiginél később, 1:20-kor, az első hajnali 100E a belvárosból korábban, 3:40-kor indul. Így a korábban vagy később érkező/induló repülőgépek utasai is kényelmesen, átszállás nélkül tehetik meg a belváros és a repülőtér közötti utat.

További fejlesztést jelent, hogy június 16-tól a 100E busz a Liszt Ferenc repülőtér indulási szintjére érkezik – ezzel is segítve, hogy az utasok minél gyorsabban megközelíthessék a check-in pultot –, miközben a belváros felé továbbra is az érkezési szintről indulnak a járatok.

A repülőtér a késő éjszakai–kora hajnali időszakban is kényelmesebben elérhető lesz: június 16-tól éjjel-nappal közlekedik a 200E busz. A 200E busz az éjszaka folyamán a jobb átszállási kapcsolatok érdekében a Határ út metróállomástól indul. A fejlesztésnek köszönhetően kényelmesebb, összehangolt átszállási kapcsolat áll rendelkezésre a belvárost érintő éjszakai járatokkal. A repülőtér és a dél-pesti térség közötti eljutási lehetőséget a BKK a Csévéző utcánál a 980-as járattal történő kedvező átszállási kapcsolat kialakításával biztosítja.

Bővülnek a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges jegyvásárlási lehetőségek is újabb automaták üzembe helyezésével.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A belváros és a repülőtér között közvetlen, átszállás nélküli kapcsolatot biztosító 100E buszjárat 2017 júliusa óta közlekedik, a buszjárat elindítása előtt a repülőtér a belvárosból csak átszállással volt megközelíthető.

A járat utasforgalma az elmúlt egy évben dinamikusan növekedett, jelenleg naponta mintegy 4000 utas veszi igénybe.

A BKK a 100E autóbuszjárat elindítása óta folyamatosan vizsgálja a járat utasforgalmát, ami kiterjed a napi utasforgalom alakulására és a hét egyes napjai közötti eltérésekre is. A repülőtéren jelentkező utasforgalom sokszor nem egyenletes, ahogy a repülőgépek érkezése sem, ezért néha csak egy repülő, máskor azonban több járat utasai érkeznek egyszerre a repülőtéri buszjárat megállójába. Egyes buszindulásokhoz – amennyiben az utasszám indokolja – a BKK menetrenden felüli, mentesítő járat indulását is biztosítja néhány perccel később.

A Budapesti Közlekedési Központ 2018 februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, illetve a Gyömrői út térsége kiszolgálásának fejlesztésére, bővítésére vonatkozó javaslatát, amelyet a XVIII. kerületi önkormányzattal együttműködve dolgozott ki. A tervekben mind a 100E, mind a 200E buszjárat fejlesztése szerepet kapott.