Nem nagyon érződik a Ryanair harmadik negyedéves pénzügyi eredményén, hogy az ősszel elég súlyos helyzet alakult ki és 25 gépet le kellett állítaniuk. Pedig még a jegyárak is csökkentek. A szakszervezetek elismerése pedig szerintük negatív képet fest a cégről.

A társaság lapunkhoz eljuttatott eredménykimutatása szerint a cég árbevétele 4 százalékkal 1,4 milliárd euróra nőtt, ezen belül a kiegészítő árbevétel 12 százalékkal 440 millió euróra ugrott. Ez mentette meg a Ryant, ugyanis a csak jegyárakból származó bevétel alig 1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A cég költségszintje 4 százalékkal 1,2 milliárd euróra emelkedett az október-decemberi időszakban az egy évvel korábbi szinthez képest úgy is, hogy a legnagyobb tételt jelentő kerozinköltség 3 százalékkal alacsonyabb volt, ugyanakkor a bérköltség 18 százalékkal emelkedett.

Az üzemi eredmény így 126 millió euró volt, 6 százalékkal több, mint tavaly ugyanilyenkor, az adózott eredmény pedig 12 százalékkal 105,6 millióra módosult.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Értékelésében a Ryanair azt írta, a 25 gép leállításának köszönhetően a járatok pontossága 90 százalékra ugrott, a jegyárak 4 százalékkal csökkentek, miközben az utasforgalom az érintett időszakban 6 százalékkal 30,4 millióra javult.

A Ryanair azt írta, mivel a pilóták nagy része azt szeretné, hogy szakszervezet képviselje őket, ezért a – cég üzletpolitikájának megfelelően – elismerik ezeket az érdekképviseleteket. A Ryanair vezetője, Michael O’Leary ezzel ellentétben korábban többször is éles hangon bírálta a szakszervezeteket és nem volt hajlandó elismerni őket.

Kicsivel később a Ryanair meg is jegyezte ugyanebben a beszámolóban, hogy bár
a szakszervezetek elismerése rövidtávon zavart és negatív megítélést okozhat a Ryanairnek,
ez még nem téríti le őket a korábban kijelölt útról.