Jelentős profittal zárta a június 30-án végződött pénzügyi évet a Qantas, amely két éve még százmilliós üzemi veszteséget termelt, most viszont milliárdos adózás előtti eredményről számolt be. A most publikált adatok 95 éves fennállása legjobb pénzügyi eredményét mutatják.

Fotó: Qantas International | © AIRportal.hu

Fotó: Qantas International

Az ausztrál légitársaság a honlapján számolt be arról, hogy árbevétele 2,4 százalékos emelkedéssel 16,2 milliárd dollárt tett ki, az áruszállításból származó bevételek 9 százalékkal csökkentek. Az üzemi költségek viszont mindössze 1 százalékkal emelkedtek 14,4 milliárd dollárra.

A Qantas ezeknek is köszönhetően az üzleti évet 1,7 milliárd dollár üzemi eredménnyel zárta, amely 42 százalékos javulást jelent 2015-höz viszonyítva, az adózott eredmény pedig egymilliárd dollár volt.

Utasforgalmi adataik is l alakultak az elmúlt egy évben: összesen 51,4 millió utast szállítottak a csoport légitársaságai, 5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Mivel a kapacitásokat is hasonló mértékben növelte a cég, a járatok átlagos töltöttsége nem változott jelentősen, mindössze 1 százalékponttal 80 százalékra javult a mutató.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Két évvel ezelőtt a légitársaság üzemi és adózott eredmény tekintetében is hasonló nagyságrendű eredményeket produkált, csak épp negatív előjellel. A cég adózott eredménye 2014-ben 2,8 milliárd dollár veszteséget mutatott.

Különösen jól teljesített a Jetstar, a diszkont légitársaság megduplázta üzemi eredményét, amely június 30-ával 430 millió dollár volt. De a belföldi és nemzetközi forgalmat bonyolító Qantas vállalatok is jelentősen javították mérlegüket.

A Qantas korábban a kormány segítségét is kérte a súlyos anyagi helyzet megoldásában: egy 2,7 milliárd dolláros fedezet nélküli hitel felvételéhez kérte volna a kormányzat kezességvállalását, de a Tony Abbott vezette kormány ezt visszautasította. A légitársaság végül ötezer dolgozójától volt kénytelen megválni és megkezdték a Jetstart is magába foglaló cégcsoport rendbe tételét.

A flotta átalakításával mintegy hatszázmilllió dollárt spóroltak. Az összes Boeing 767-est és nem felújított 747-est kivonták a flottából, helyüket a Jetstar diszkont leányvállalattól érkező Airbus A330-asok vették át, a 21 darabos Airbus A320-as rendelésüket négy évvel eltolták és a gazdaságosabb, neo típusokra konvertálták, első ötven Boeing 787 Dreamlinerük, illetve utolsó nyolc Airbus A380-asuk átvételét egy évvel elhalasztották.

A Qantas a világ második legrégebbi légicége: 1921. óta repül, és többször választották a legbiztonságosabbnak: 1951 óta egyetlen halálos balesete sem volt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!