Idén a Brit Királyi Légierő mellett egy másik, a lengyel légierő is fennállásának századik évfordulóját ünnepli. Ennek jegyében szervezik idén a Radom városa melletti repülőtéren augusztus 25-26-án a repülőnapot.

A város Varsótól száz kilométerre délre fekszik, hagyományosan minden páratlan évben rendeznek itt repülőnapot, mindig gazdag dinamikus és statikus felhozatallal.

Idén az ország légierejének századik születésnapja alkalmából nemcsak megbontják ezt a hagyományt, de Közép-Európa legnagyobb légibemutatóját hozzák össze az ígéretek szerint.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A dinamikus bemutatót repülőgépek listájában más különlegességek mellett szerepel a Pakisztáni Légierő JF-17-es vadászgépe, az Ukrán Légierő Szu-27 Flankere, a Török Légierő Solotürk F-16-osa.

Az ünnepelt Lengyel Légierő részéről azonban tavalyhoz képest némileg szegényesebb a felhozatal, sem MiG-29 Fulcrum, sem Szu-22M4 Fitter nem szerepel a programban – teljes dinamikus felhozatal itt böngészhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Helyszín: Radom-Sadków Repülőtér

Időpont: Augusztus 25-26.

Távolság Budapesttől:
600 km, kb. 9 óra autóval

Jegyár: 40 zlotyi (~3000 Ft) /fő/nap

A legérdekesebb azonban kétségkívül az ünnepi kötelék lesz, a lengyel Iskry Team bemutatócsapat hat TS-11-es kiképzőgépéből, és a LOT Polish Airlines Boeing 737 MAX 8-asából.

Ehhez hasonlót 2014-ben a svájci Payerneben, az AIR14 légibemutatón hajtott végre a Swiss A330-asával a Patrouille Suisse bemutatócsapat hat F-5E Tiger II vadászbombázójával.

Az akkori kötelék nagyon látványosra sikerült, a lengyeleknek fel kell kötni a nadrágjukat, ha hasonlót szeretnének összehozni.

Érdemes lesz emellett a statikusan kiállított gépekre is figyelni, egyebek mellett közelről szemügyre vehető lesz az Amerikai Haditengerészet Boeing P-8A Poseidon tengeri járőr-repülőgépe, a Lengyel Haditengerészet Mil Mi-14 helikoptere, több Lockheed C-130, valamint az Ukrán Légierő Szuhoj Szu-25 Frogfoot csatarepülőgépe és Antonov An-26 Curl szállítógépe is.

A rendezvényen magyar részvétel sem katonai, sem polgári oldalról nem lesz.