A görög kabinet jelentős pénzügyi segítséget adna az ország legnagyobb, magánkézben lévő légitársaságának, a feltételek viszont nem tetszenek a részvényeseknek.

A Reuters azt írta, hogy az athéni központú Aegean Airlines 120 millió euró értékű állami segítséget kaphat, mert működésének biztosítása a kormányzat szerint elengedhetetlen a turizmus újraindulásához. A kabinet ezért a pénzért részvényeket és ezzel tulajdoni hányadot vásárolna.

A cég megmentéséből azonban a részvényeseknek is ki kell venniük a részüket, kötelezettséget kell vállalniuk 60 millió eurós tőkeemelésre.

Fotó: Aegean Airlines

Hogy a pénzpiacok nem fogadták kitörő örömmel a kormány tervezetét, azt jól mutatja, hogy a légitársaság részvényei rövid idő alatt 10 százalékot vesztettek értékükből az athéni tőzsdén.

A kormányzat tőkeemelés egyéb feltételeiről egyelőre nem tájékoztattak. Erre panaszkodott a hírügynökségnek nyilatkozó egyik elemző is, a név nélküliséget kérő szakértő szerint ez a bizonytalanság is okolható az Aegean Airlines részvényeinek mélyrepüléséért.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Star Alliance-tag görög légitársaság a második negyedévben lett veszteséges, akkor 73 millió eurós mínusz keletkezett, és 150 milliós forrást szerettek volna bevonni a piacról.

Egy nappal a kormányzati támogatásról szóló hírek megjelenése után az Aegean Airlines közzétette harmadik negyedéves pénzügyi jelentését. E szerint az év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest 62 százalékkal 4,4 millióra csökkent az utasforgalom, és 67 százalékkal 342 millió euróra esett az árbevétel, a veszteség mértéke pedig 187 millió euró lett. Egy évvel ezelőtt még 77 millió eurós nyereséget termelt a cég.