A nagy európai légitársaságok közül utolsóként az Air France-KLM hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves pénzügyi jelentését. A francia-holland társaság a többiekkel összhangban jó teljesítményt nyújtott.

A légitársaság honlapján közölt adatok szerint az utasforgalom a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 5,1 százalékkal 27,9 millióra nőtt, az üzemi eredmény 38,7 százalékot javulva 1 milliárd euró volt, az adózott eredmény pedig 552 millió euró volt, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az év eddigi részében az Air France, a KLM, a Hop! És a Transavia 19,5 milliárd euró bevételt szedett össze, 4,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Az utasforgalom 4,8 százalékkal 63,2 millióra javult, a járatok átlagos töltöttsége pedig 87,1 százalék volt, 1,5 százalékponttal magasabb, mint tavaly ugyanilyenkor.

Forrás: Air France-KLM

Ezzel párhuzamosan a cégcsoport üzemanyag-költsége 2,3 százalékkal, mintegy százmillió euróval 3,5 milliárd euróra csökkentek, így nem meglepő, hogy az üzemi eredmény 44 százalékkal 1,3 milliárd euróra, az adózott eredmény pedig 63 százalékkal 703 millióra javult.

Még a nyáron járta körbe a világot az a hír, hogy az Air France-osok és a KLM-esek egymásnak estek, mindenfélét vágva a másik fejéhez. A franciák azzal vádaskodtak, hogy a hollandokat csak a pénz érdekli. Nos, a helyzet az, hogy légitársaságra lebontva az üzemi eredményhez a KLM a január-szeptemberi időszakban 840, az Air France 545 millió euróval járult hozzá.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a Transavia is szépen teljesített, a tavalyi 17 milliós üzemi eredményük mostanra 121 millióra javult, és trendforduló látszik az áruszállítási üzletágban is, ahol bár a szállított áru mennyisége nem változott tavalyhoz képest, de a harmadik negyedévben már 4 százalék körüli javulás mutatkozik az üzemelés számaiban.