Az amerikai Moses Lake repülőtéren szétbontották a Mitsubishi Spacejet egyik ott tárolt tesztpéldányát, miután végleg lezárták a típus fejlesztési programját.

Amint korábban megírtuk, idén február elején jelentette be a japán gyártó, hogy nem folytatja a korábbi nevén Mitsubishi Regional Jet (MRJ) regionális repülőgép évek óta húzódó fejlesztési és tanúsítási programját, amit már 2020 novemberében felfüggesztett.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint március 8-án Moses Lake-ben meg is kezdték az M90-változat egy még 2015-ben készült tesztpéldányának szétbontását.

A japán gyártó korábban a tesztelési programot az USA-ban folytatta, ezért tárolták ott ezt a prototípust.

A Mitsubishi Aircraft még 2007-ben indította el az MRJ-programot, amely egy 70-90 férőhelyes regionális repülőgépcsalád létrehozását tűzte ki célul. A fejlesztési és tanúsítási program jelentős csúszásokat szenvedett, majd 2019-ben a vállalat a típust Spacejetre nevezte át, és módosította a leendő változatok kialakítását is. A 70 üléses változatot törölték, helyette pedig a 76 üléses SpaceJet M100 variáns fejlesztését kezdték meg, a 88 üléses M90 alapvariáns mellett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.