Létrejött az Airbus, a Tarmac Aerosave és Csengtu városának közös vállalata, amely az első kínai repülőgép-életciklus-szolgáltató központot üzemelteti majd.

A felek – mint megírtuk – még 2022 év elején írtak alá egy szándéknyilatkozatot a központ létrehozásáról, amely az idén év végén kezdheti meg működését 717 000 négyzetméter alapterületen Csengtuban.

Az új létesítmény akár 125 darab repülőgép rövid- és hosszútávú parkolására és tárolására rendelkezik majd kapacitással, tevékenysége a különböző repülőgéptípusok karbantartására, korszerűsítésére, átalakítására, szétszerelésére és újrahasznosítására is kiterjed.

Az új vegyesvállalat a szomszédos, repülőgépipari gyártó és szolgáltató vállalatoknak otthont adó légiközlekedési ipari park ökoszisztémájába ágyazva működik majd.

Forrás: Airbus

Az Airbus közlése szerint a vegyesvállalat az európai gyártó és Kína közötti együttműködés újabb fontos mérföldköve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőgép-életciklus-központtal az Airbus kínai jelenléte a teljes ipari láncra kiterjed, az alkatrészgyártástól kezdve a repülőgépek összeszerelésén és szállításán át a flottaüzemeltetésig és az életciklus végi szolgáltatásokig, mint például a szétszerelés és a nagy értékű alkatrészek újrahasznosítása.

A Tarmac Aerosave a repülőgépek bontása terén több mint 15 éves tapasztalatát hozza a projektbe, a központban működő Airbus leányvállalat, a Satair az elöregedő repülőgépeket veszi át, a használt alkatrészekkel kereskedik és forgalmazza azokat.

A központban tárolt repülőgépek 75 százaléka második életciklusba kerül.

A fennmaradó példányokat a Tarmac Aerosave eljárásával fogják szétszerelni, amelynek köszönhetően az iparági szabványokat messze meghaladó mértékben, a repülőgépek tömegének mintegy 90 százaléka visszanyerhető.

Forrás: Airbus

Az Airbus arra számít, hogy Kínában jelentősen nő majd a forgalomból kivont repülőgépek száma a következő 20 évben. A központ megnyitása támogatja a gyártó szolgáltatási üzletágának terjeszkedését a régióban, ugyanakkor elősegíti Kína fenntarthatósági és körforgásos gazdasággal kapcsolatos törekvéseinek megvalósítását is.