Szeptembertől a jelenleginél szigorúbb utazási korlátozásokat vezet be a kormány a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón az MTI híre szerint.

Szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba – fogalmazott a miniszter, azt hangsúlyozva: az oktatás újraindítása elengedhetetlen az ország működőképességének fenntartásához, márpedig ehhez arra van szükség, hogy ne nőjön a fertőzöttek száma.

Arról beszélt: Európa legtöbb államában romlik, csak néhány országban stagnál a járványügyi helyzet, márpedig ezek a trendek néhány hetes késéssel vannak hatással a magyarországi mutatókra, így az utazási korlátozások enyhítéséről nem lehet szó.

Szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra a koronavírus-járvány miatt, ezekre a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs.

A miniszter elmondta, hogy egy komplex szabályozást fognak kialakítani, amely tekintettel lesz az egyes országok fertőzöttségi szintjére és az utazás céljára is, például üzleti utazásokra más kritériumok vonatkozhatnak, mint a turisztikai célúakra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Hozzátette: a kormány sárgából a zöld zónába sorolta Norvégiát, amelynek mutatói Európa legjobbjai közé tartoznak. Az átsorolás az augusztus 20-án közzétett Hivatalos Értesítőben jelent meg és augusztus 21-től vált hatályossá.

Bár a héten több hír látott napvilágot a magyar sajtóban a romló horvátországi járványhelyzetről, a szomszédos ország besorolásán nem változtatott a kormány, így az továbbra is zöld kategóriájú.

Amint korábban megírtuk, a sárga és piros besorolású országokból hazatérő magyar állampolgároknak két hétre hatósági házi karanténba kell vonulniuk, hacsak nem rendelkeznek két darab, öt napnál nem régebbi negatív PCR-teszttel.

Az utazási korlátozások szigorítása vélhetően jelentős hatással lesz a budapesti repülőtér légiforgalmára, az ezek következtében várhatóan csökkenő kereslet miatt a légitársaságok visszavághatják a járatok számát az érintett célállomásokra, vagy rosszabb esetben fel is függeszthetnek útvonalakat.