A magyarországi Simnest Aviation szimulátorgyártó és a belga Skywings Flight Training fejlesztőcsapata a nemzetközi Eureka szervezet által támogatott, közös projektben dolgozik együtt egy új repülésszimulációs szoftveren.

A kereskedelmi pilóta képzésben használt repülés szimulációs eszközöket nemzeti hatóságok hagyják jóvá, Európában az EASA (European Aviation Safety Agency) felügyeletével.

A jelenlegi szabályozások közel 30 éve vannak hatályban, melyek elavultságát támasztja alá, hogy bár 9 eltérő FSTD (Flight Simulation Training Device) típust különböztetünk meg, ebből csupán 4-et használnak jelenleg.

Az iparág meghatározó szereplői felismerték, hogy szükség van egy új szimulátoros képzési rendszerre, ami nagyobb rugalmassággal kezelne és elérhetővé tenné a legújabb képzési irányelveket követő képző eszközöket, a biztonság fenntartása mellett.

Forrás: Simnest Aviation

Az EASA társadalmi egyeztetésre adott ki egy ajánlást az Európai Uniós szabályozási keretrendszerhez, amely innovatív megközelítéssel határozza meg a jövőbeni FSTD-k adottságait. A képzőcszervezeteknek meg kell határozniuk az eszközök adottságait – ezt az ún. FCS (FSTD Capability Signature) foglalja magába – a képzési feladat célját és az FSTD jellemzőit, valamint pontossági szintjének összehasonlítási elemzését alapul véve.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Simnest Aviation fejlesztéseiben már most is arra törekszik, hogy magas pontossági index-szel rendelkező, rögzített vázú FTSD-ket állítson elő, amelyek kitöltik az űrt a felső kategóriás, típus specifikus, illetve az általános bemutató jellegű szimulátorok között.

Forrás: Simnest Aviation

A szabályozások változásának trendje jól illeszkedik az általuk kigondolt és követett fejlődési tervezethez, amely egy rugalmasabb szimulátor keretrendszert valósít meg. A szoftver platform tartalmazza egy komplex FSTD rendszer építőelemeit, valamint lehetőséget nyújt az iparágban elterjedt komponensek integrációjára. A fejlesztés végterméke egy olyan szimulátor szoftver, amely egy adott FCS-hez programozható oly módon, hogy a megadott képzési feltételeknek eleget tegyen.

A projekt eredménye hozzájárul a biztonsági, a gazdasági, a környezeti és szociális területen, az EASA által megcélzott pozitív hatások eléréséhez.

A Simnest Aviation Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett “Az Eureka programban való magyar részvétel támogatása, című pályázati felhívásán 68,91 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt megvalósítására – írta lapunknak küldött közlésében a Simnest Aviation.