A világ több pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kivilágított pilóta nélküli repülőeszközökkel – drón/UAV – kreált látványos fényjáték a tűzijáték helyett (vagy mellett). Két nagyvárosban, Sanghajban és Szingapúrban már a 2020-as újévet is így ünnepelték, bár a sanghaji videó a legfrissebb információk szerint nem Szilveszter éjszakáján, hanem a néhány nappal előtte megrendezett főpróbakor készült, mert az éles bemutató valamilyen okból elmaradt.

A drónoknak napjainkban számos felhasználási területe van, a hobbi, a katonai és különböző ipari alkalmazáson túl ünnepségeken, nagyközönségnek rendezett műsorokon is bevethetők, mint látványelem.

Ehhez sok kisebb, kivilágított szerkezetre van szükség, ezek előre meghatározott és beprogramozott útvonalon repülve rajzolhatnak ki az égre akár bonyolult alakzatokat is, attól függően hány gépet használnak hozzá. A technológia lényege, hogy számítógéppel mindegyik útvonalát úgy tervezik meg, hogy mozgás közben ne kerüljenek egymás útjába, ne ütközzenek össze, összehangoltan, rajban mozogjanak.

Ennek köszönhetően a show alatt közvetlen emberi beavatkozás nélkül üzemelhet akár több ezer drón is.

Ilyen drónokkal létrehozott fényjátékkal ünnepelték 2020-at Ázsia két nagyvárosában is: Sanghajban körülbelül kétezer, Szingapúrban valamivel több mint ötszáz pilóta nélküli repülőeszköz felhasználásával, mintegy helyettesítve a drága pirotechnikai látványelemeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A műsor végeztével pedig az eredeti, négyszög alakzatba rendeződve egymástól akár centikre érhetnek földet a drónok, amint a két showról készült felvételeken látható. Az ilyen megoldások kereskedelmi célú alkalmazásával a közeljövőben akár fényreklámok is kirajzolhatók az égre.

A technológia Magyarországon sem ismeretlen, itthon a fővárosban rendezett, központi augusztus 20-i ünnepségen a tűzijáték után a Szent Koronát formázta meg egy drón raj a Duna belvárosi szakasza felett 2019-ben.

Videó a sanghaji és szingapúri újévköszöntő drónos showról

Kapcsolódó cikkünk:

Fejlesztésekkel és innovációval készül a drónipar kihívásaira a HungaroControl