Összességében mintegy 32 milliárd dollár (7200 milliárd forint) értékű üzletet kötöttek a repülőgépgyártók és a légi ipari cégek Ázsia legnagyobb légi szalonján Szingapúrban – közölték a szervezők pénteken a rendezvény honlapján.

A légi szalon legnagyobb megrendelésének aláírása után nagy az öröme az Airbus és a VietJetAir vezetőinek (Fotó: Airbus Company). | © AIRportal.hu

A légi szalon legnagyobb megrendelésének aláírása után nagy az öröme az Airbus és a VietJetAir vezetőinek (Fotó: Airbus Company).

Ez az összeg a szervezők szerint némileg meghaladja a 2012-es szintet, amikor 31 milliárdos forgalomról számoltak be. Az MTI összesítése szerint a legtöbb gépet az Airbus értékesítette és az európai gyártó kötötte meg a legnagyobb értékű üzletet is: egy százgépes megrendelést kapott a VietJetAirtől keskenytörzsű A320-as családba tartozó repülőgépekre, 9,1 milliárd dollár értékben. Emellett az Amedeo (korábban Doric) lízingcég húsz darabot vásárolt a világ legnagyobb utasszállítójából, az A380-asból, az üzlet értéke listaáron 8,3 milliárd dollár.

Az everetti központú Boeing a thaiföldi Nok Airrel állapodott meg nyolc darab Next Generation 737-800-as és további hat, újabb fejlesztésű 737 MAX 8 vásárlásáról, ezek értéke 1,45 milliárd dollár.

A három legnagyobb, regionális gépeket gyártó vállalat közül a legtöbb gépet a brazil Embraer értékesítette a légi szalonon: ötven újgenerációs E190 és E195-re kapott rendelést az indiai Air Costától, ennek értéke közel 3 milliárd dollár. A légi cég további 50 Embraerre opciót is szerzett, ha ezt lehívja, akkor az üzlet értéke 5,88 milliárd dollárra módosul.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia-olasz ATR 48 darab 72-600-as gépet adott el 1,2 milliárd dollár összértékben, negyvenet a Dubai Aerospace Enterprise lízingcég, nyolcat pedig a Bangkok Airways rendelt meg a toulouse-i gyártótól.

A légi szalon idei sztárja az Airbus A350-900XWB (Fotó: Airbus Company). | © AIRportal.hu

A légi szalon idei sztárja az Airbus A350-900XWB (Fotó: Airbus Company).


A kanadai Bombardier összesen 17 rendelést gyűjtött be a szalonon 852 millió dollár összértékben, a legtöbbet egy meg nem nevezett közel-keleti és afrikai piaci szereplő: összesen 12 darab CRJ900 NextGen gépet vásárolt. Az abu dzabi székhelyű Falcon Aviation charter társaság két Q400 NextGen gép gyártására adott megbízást, míg egy másik magát megnevezni nem kívánó társaság három CS300-ast rendelt.

Közel ezer kiállító vett részt Szingapúrban 47 országból, 15 százalékuk ázsiai országból érkezett. Mintegy 40 ezer látogatót vonzott a légi szalon az első három kereskedelmi napon, amely kétezerrel magasabb a 2012-es látogatottsági adatoknál.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!