A Dreamlinerek mosdóit és konyháit ellátó vízvezetékek szivárgására figyelmeztet az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA).

Az elmúlt időszakban a típust üzemeltető több légitársaság is a mosdók víznyomásának csökkenését jelentette. A repülések utáni átvizsgálások során szivárgást, néhány esetben pedig egyes elektromos egységek elázását is észlelték a szerelők.

A vízszivárgás akár fontos rendszerek meghibásodását is okozhatja, lehetetlenné téve a repülés biztonságos folytatását.

Ezért az FAA légialkalmassági direktíva kiadását tervezi, amely kötelezővé tenné a típus összes változatán a gyártó által kiadott utasítás szerinti vizsgálat és javítás elvégzését.

A Dreamliner hátsó konyhája (Illusztráció – Fotó: AIRportal.hu)

Mivel a hiba az első és a harmadik ajtó mellett található mosdókat, valamint konyhákat ellátó vízvezetékeket érinti, egyelőre csak ezek vizuális vizsgálata szükséges.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ha pedig hiányzó vagy nem megfelelően összeszerelt csatlakozásokat találnak, azokat pótolni, illetve javítani kell, majd szivárgástesztet is kell végezni.

Az érintetteknek 2023. január 27-ig van lehetőségük véleményezni a légialkalmassági direktíva tervezetét. Ennek ellenére – a repülésbiztonság elsőbbségét figyelembe véve – az üzemeltetőknek minél előbb javasolt a fenti vizsgálatok végrehajtása.

Mosdóhelyiség egy Boeing 787 Dreamliner fedélzetén. (Fotó: AIRportal.hu)