Kétszáz millió dollárért 5,2 százalékos tulajdonrészt vásárol az American Airlines a brazil Gol low-cost légitársaságban, a két cég bővíti a tavaly február óta meglévő marketinges és kódmegosztásról szóló együttműködését.

Ha az illetékes hatóságok jóváhagyják a tranzakciót, az American Airlines 22,2 millió friss kibocsátású Gol-részvényt vásárol darabonként 9 amerikai dollárért, ezzel tovább erősíti pozícióit Latin-Amerikában, és egy igazgatósági tagot is jelölhet majd a legnagyobb brazil légitársaság irányító testületébe.

A kódmegosztásos együttműködés bővítésével mindkét légitársaság versenyképességének javulását várják a felek, amivel szélesebb körű lehetőségeket tudnak majd biztosítani az utasok számára az Észak- és Dél-Amerikát összekötő útvonalakon. A cégek összehangolják törzsutas-programjaikat is.

Forrás: American Airlines

A kereskedelmi területeken történő együttműködés mellett az amerikai óriáscég a beszerzés területén, az értékesítési eszközök használatával, és egyéb rendszerek integrációjával is segítheti brazil partnerét.

Mint ismert, korábban az American a LATAM-mal tartott fenn kódmegosztásos együttműködést, azonban a brazil piacon is jelen lévő chilei cég 2019-ben „átállt” a versenytárs Delta Air Lineshoz, amely 2020 elején 20 százalékos részesedést is szerzett a légitársaságban, így az American számára fontos stratégiai lépés az együttműködés a brazil piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.