Sztrájkolhatnak a British Airways légiutas-kísérői a fizetések miatt, a társaság Katarból hoz sztrájktörőket, mivel kilenc gépet bérelt a Qatartól a hatások enyhítésére.

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A The Independent cikke szerint a Unite légiközlekedési szakszervezet hirdette a munkabeszüntetést, mert bár a korábban alacsony fizetésért felvett dolgozók bérrendezéséről már elvi megállapodás született, van egy passzus ebben, amely nem tetszik az érdekképviseletnek. Ebben konkrétan az angol lap információi szerint az áll, hogy meg nem nevezett szankciókkal sújtanák azokat, akik korábban sztrájkban vettek részt.

A Unite július 1-je és 16-a közötti időszakban szeretne sztrájkolni, erre felkészülve a British Airways már gondolkodott is a megoldáson, és arra jutottak, hogy külföldről hoznak sztrájktörőket. A British Airways anyavállalatában, az International Airlines Group-ban 20 százalékos részesedést birtokló Qatar Airways-re esett a választás, nyilván nem véletlenül, de ezt most kivételesen a katariaknak is jól jön.

A ch-aviation szerint a British Airways 9 darab A320-ast és/vagy A321-est bérel az öböl-menti társaságtól. A szerződéstervezetet már elküldték a hivatalos szerveknek, ebben a megállapodás hatálya a július 16-i lejárathoz képest legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Amennyiben zöld utat kap a megállapodás az nem csak a Speedbirdnek jó, hanem a Qatar Airways-nek is, mivel utóbbi pont most veszített el a csomó légi útvonalat a körülvevő országok diplomáciai szankciói, és az ezek miatt kényszerű járatleállítások miatt. A Qatar Airways már korábban is jelezte, hogy a kieső útvonalakról a gépek egy részét olyan célállomások felé állítja be, amelyen korábban kapacitásbővítést akartak bevezetni. Ezzel a húzással viszont – egy időre legalább is – sikerül az esetlegesen fennmaradó gépeknek is munkát találni. Addig pedig a Qatar időt nyer, hogy kitalálja, mit kezdjen a gépekkel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.