A mostaninál keményebb szabályozást léptet életbe a szingapúri légügyi hatóság, a Changiról és Seletar repülőtérről induló pilótákat szúrópróbaszerű alkoholtesztnek vetik alá.

A The Straits Times értesüléseit megerősítette a szingapúri Polgári Repülési hatóság (CAAS), közlésük szerint az intézkedés vasárnaptól lép életbe, ennek értelmében minden pilóta számíthat szondáztatásra a járat teljesítése előtt

A társaság szinte zéró toleranciát vár el, a küszöbérték 210 literenként 0,02 gramm légalkoholszint, amely teljesen kizárja a szeszes italok fogyasztását, de a szájvíz, vagy gyógyszer következményeire még nem fog jelezni.

Fotó: Austrian Airlines

Azok a pilóták, akik ennél nagyobb eredményt produkálnak, nem repülhetnek, és akár 50 ezer dollár pénzbüntetésre, valamint 2 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak, míg a visszaesők 100 ezer dollárt is fizethetnek, és akár 5 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket.

Ha a hatóságok kiválasztják egy járat személyzetét az ellenőrzésre, akkor a szolgálatra jelentkező pilótáknak először meg kell fújniuk a mobil légalkoholmérőt. Akiknek a készülék határérték feletti szintet mér, azoknak egy másik szondát is meg kell fújnia, amely képes a különböző alkoholok szintjét külön mérni. A folyamatot a CAAS munkatársa is figyelemmel kíséri.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szingapúriak azok után vezették be a szigorítást, hogy a Singapore Airlines kirúgta egyik pilótáját, akit Ausztráliában szondáztattak meg tavaly szeptemberben. A hatóság a légitársaságokat is kötelezni fogja arra, hogy szigorúbb szabályokat vezessenek be.

A cikk szerint Ausztráliában, Kínában is Indiában is hasonlóan szigorú szabályok vannak érvényben. Indiában úgy tűnik szükség is van rá, az AIRportal is többször számolt be arról, hogy rendkívül magas az ittasan elkapott pilóták száma.