Először szállt fel biztonsági pilóta nélkül az Airbus Helicopters VSR700 demonstrátora. A teszt célja az volt, hogy a helikopter megfeleljen a jövőbeni pilóta nélküli repüléshez szükséges szigorú szabályozási és biztonsági követelményeknek Franciaországban.

Fotó: Airbus

A személyzet a földi irányítóközpontból vezérelte és ellenőrizte a helikoptert a különféle repülési módokban. A mintegy harminc perces út végeztével a VSR700-as önállóan szállt le.

A demonstrátor 2017 májusa óta repül autonóm üzemmódban, azonban mostanáig minden egyes alkalommal volt biztonsági pilóta is a fedélzetén.

A mérnökök az eddig lezajlott tesztek során a haditengerészeti és katonai követelményeknek is megfelelő dízel erőforrás finomhangolását végezték, valamint az automatikus repülésvezérlő rendszert fejlesztették, amellyel a helikopter megfelel a jövőben életbe lépő szabályozásnak is.

A most tesztelt autonóm repülési képesség a fejlesztési ütemterv része, és biztosítja, hogy a prototípus 2019-ben kigördülhessen a gyártósorról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A VSR700 könnyű, pilóta nélküli katonai repülőeszköz, amely többféle függesztményt hordozhat, és akár 8 órát a levegőben maradhat.

A polgári használatban már Cabri G2-ként bizonyított típus, kis fogyasztású, dízel erőforrásának köszönhetően a platform üzemeltetési költsége alacsony.

A rendszer egyelőre kiterjedt felderítési képességeket kínál a haditengerészeti egységek számára, amelyek így a hagyományos helikoptereiket a fontosabb feladatokra irányíthatják.

Fotó: Airbus