Tizenhárom százalékkal csökkent a Boeing első negyedéves adózott eredménye az előző évihez képest, ehhez a 737 MAX-ok földre parancsolása is hozzájárult.

A chicagói székhelyű repülőgépgyártó lapunkhoz eljuttatott eredmény-kimutatása szerint a bevételek 2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbihoz képest, és 22,9 milliárd USA-dollárt tettek ki. Ennek hátterében elsősorban a MAX-ok átadásának leállítása áll, bár ezt a hatást többnyire ellensúlyozták a Boeing szolgáltatási és hadiipari bevételei.

Az üzemi eredmény 21 százalékkal 1,9 milliárd dollárra csökkent, az adózott eredmény pedig a tavalyi 2,4 milliárd dollárról 10 százalékkal 2,1 milliárd dollárra.

A kereskedelmi gépekkel foglalkozó üzletág bevételei 9 százalékkal 11,8 milliárd dollárra mérséklődtek, az üzemi eredmény 17 százalékkal 1,1 milliárd dollárra csökkent. Az átadott gépek számában 19 százalékos visszaesés mutatkozott: a tavalyi első negyedévi 184 után az idei január-márciusi időszakban 149 gép gyártásával végeztek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Részletesebb adatok közlése nélkül a Boeing azt írta, rendelésállománya meghaladta az 5600-at, ennek értéke pedig 399 milliárd dollárt tett ki.

A társaság közölte, egyelőre változatlanul hagyja egész éves várakozásait, amelyeket még a MAX-okat érintő problémák előtt készítettek. Az év későbbi részében frissítik majd az előrejelzést, amikor tudni lehet, hogy mikor térhetnek vissza a levegőbe a típus példányai.

Az új generációs MAX javításával kapcsolatban azt írták, hogy eddig 135 tesztrepülést hajtottak végre, a szoftveres módosításokat elvégezték, és várják a hatósági jóváhagyást.