Mintegy 12 millió forintnak megfelelő bírságot kapott egy erőszakos utas Ausztráliában, aki miatt vissza kellett fordulnia a Qantas Perth-London járatának.

Az Airline Ratings lap beszámolója szerint a 32 éves utas, Luke Taylor még júliusban utazott a Qantas 9-es, Perth-London járatával, de a hatóságok előtt akkor már ismert volt. Márciusban ugyanis vissza kellett fordulnia a Qantas Perth-Brisbane járatának, mert a férfi alkohollal vette be a Xanaxot és a légiközlekedésre veszélyesen viselkedett. Akkor 25 700 ausztrál dollárra, mintegy 5 millió forintra bírságolták, amit a Qantasnak kellett kifizetnie.

Júliusban a férfi a 9-es járatra váltott jegyet, a gép már felszállt, amikor a férfi verbálisan és fizikailag is inzultálni kezdte a légiutas-kísérőket, miután közölték vele, hogy csak a személyzet által felszolgált alkoholt ihatja meg.

Az első nonstop Perth-London járatot a légitársaság speciális festésű Boeing 787-9 Dreamlinere teljesítette. (Forrás: Qantas)

Bár a férfit lefogták és részben ártalmatlanították, a kapitány úgy döntött, még így is veszélyt jelent, ezért visszafordul Perth-be. Így a 32 éves férfi nagyobb galibát okozott, mint egy normál járaton. A Perth-London járat 17 órás, a személyzetnek mindössze 90 perc “puffer” ideje van, ennyit tudnak mindenféle problémák megoldására fordítani, késni, mielőtt mindenkinek lejár a szolgálati ideje.

Azzal viszont, hogy a gépnek vissza kellett fordulnia Perth-be ezt a 90 percet meghaladták, az összes utasnak szállodai szobát kellett foglalni, a gép pedig 12 órára kiesett a forgalomból.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Sőt, a Qantasnak emiatt a hajózó személyzet beosztását és a gépek forgatását is meg kellett variálnia, plusz Airbus A330-asokat kellett beállítani Perth és Melbourne között. Mindezért a férfitől 60 ezer ausztrál dollár, mintegy 12 millió forint kártérítést követelnek.