Bár növelte árbevételét a Boeing 2015-ben és rekord mennyiségű gépet adott át, üzemi eredményük a teljes évre csökkent az előző évhez képest az egyszeri tételek miatt.

Az első 737 MAX az új rentoni gyártósoron. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

Az első 737 MAX az új rentoni gyártósoron.
(Fotó: Boeing Company)

A gyártó lapunkkal közölt adatai szerint 2015-ben 762 gépet adtak át üzemeltetésre a légitársaságoknak, és hat százalékkal 96,1 milliárd dollárra nőtt éves árbevételük, az üzemi eredmény mégis 13 százalékkal 7,7 százalékra csökkent az elmúlt évben. Ennek okaként a gyártó a KC-46-os katonai gép programjában bekövetkezett csúszás, illetve a 747-es gyártási rátájának módosításából fakadó plusz költségeket jelölte meg.

A fő üzleti tevékenységből, a kereskedelmi repülőgépek gyártásából a Boeing 66 milliárd dollár bevételt szerzett, 10 százalékkal többet, mint 2014-ben, az üzemi eredmény ebben a szegmensben is csökkent, 20 százalékkal 5,1 milliárd dollárra mérséklődött, az árrés 2,9 százalékponttal 7,8 százalékra csúszott le.

Erre az évre a Boeing 93-95 milliárd dollár árbevételre, 740-745 gép átadására, és a kereskedelmi típusoknál 9 százalékos árrésre számít.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!