Görögország június közepéig felfüggesztette az összes járatot Katarból, miután a Qatar Airways június 2-án Dohából Athénba érkező járatán 91 utasból 12 bizonyult fertőzöttnek az új koronavírussal.

Forrás: Qatar Airways

A görög Kathimerini lap jelentése szerint a 12 fertőzött utas közül kilenc pakisztáni állampolgár, ők Gujratból érkeztek Dohán keresztül, és görögországi tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A járat fedélzetén utazók közül további két, Ausztráliából hazaérkező görög, valamint egy görög-japán családból származó japán állampolgár tesztje lett pozitív a helyi hatóságok hivatalos közlése szerint.

Az országban érvényben lévő eljárásrendnek megfelelően a Doha–Athén járat összes utasát a kijelölt karanténhotelekben helyezték el.

A fertőzöttnek bizonyuló utasoknak minimum 14 napig, akiknek a tesztje negatív lett, azoknak 7 napig a kijelölt szállásokon kell maradniuk, de a kirótt korlátozás feloldása előtt a hatóságok újabb vizsgálatot végeznek el rajtuk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A görög hatóságok a hónap közepéig felfüggesztették a Qatar Airways járatainak fogadását.

Fotó: AIRportal.hu

Görögország június 15-től tervezi, hogy karanténba vonulás és koronavírus-teszt nélkül engedje a beutazást, kivéve azon országokban lévő repterekről, amelyeket az EASA a fertőzés szempontjából magas kockázatú területek közé sorol.

Az eset figyelmeztetésként szolgálhat a járataikat egyre nagyobb számban újraindító légitársaságok és az európai kormányok számára is, amelyek júniusban kezdték fokozatosan feloldani a légiközlekedést súlyosan érintő, szigorú utazási korlátozásokat, vagy a következő időszakban tervezik a nyitást.

A Qatar Airways a koronavírus-járvány alatt is több mint 30 útvonalán fenntartotta a járatokat, 1,8 millió utast szállított haza. A légitársaság június végéig 80 útvonalán tervezi a járatok újranyitását, de a nyár végéig ez a szám tovább bővül.

A dohai cég szerdai bejelentése szerint július 15-től újranyitja járatait az olaszországi Velencébe, valamint június 13-tól növeli a járatszámot dublini, milánói és római útvonalain. A légitársaság nagy hangsúlyt fektet a fertőzések megakadályozására a gépei fedélzetén, valamint a dohai Hamad repülőtéren is különleges intézkedésekkel próbálják megfékezni a vírus terjedését.