Az ICAO intézkedésének köszönhetően a blokád alá vont Katar környékén több légiútvonalat is megnyitottak a szomszédos országok, egyelőre a nemzetközi vizek felett és csupán november 6-ig.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek, amelyek a felsőbb légteret ellenőrzik az Arab (Perzsa)-öböl térségében, a nemzetközi polgári légiközlekedési szervezet közbenjárására nemrég megnyitottak több útvonalat az általuk is blokád alá vont Katar környékén – írja az aero.de portál.

Az augusztus 7-én életbe lépett megegyezés szerint november 6-ig érvényes a döntés, és kizárólag a nemzetközi vizek feletti megközelítési útvonalak közül vonatkozik néhányra, csak az érkező forgalom számára.

A blokád életbe lépésekor csak egy ki- és belépőútvonalat használhattak a katari repülőgépek

Amint arról az AIRportal.hu is beszámolt, Katart a szomszédos országok, valamint többek között Egyiptom is blokád alá vonta. E mögött politikai ellentétek húzódnak meg, a hivatalos magyarázat szerint a dzsihádista terrorizmus bújtatott támogatásával vádolják a félszigeten lévő parányi, de gazdag államot. Később Katar az ICAO-hoz fordult közbenjárásért, majd az Emírségek meg is nyitott egy útvonalat.

A mostani megállapodás részeként a felszálló légiforgalom továbbra is a néhány nyitva hagyott útvonalon lehetséges csupán. A repülési blokád részbeni feloldása az úgynevezett Chicagói Egyezménynek köszönhető, amely a nemzetközi tranzitjogokat fekteti le, ahogy az AIRportal.hu is megírta. Ezt az egyik „blokkoló”, Szaúd-Arábia kivételével Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom is aláírta annak idején.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Még augusztus elején a Katar repterére tartó külföldi légitársaságok érkező járatai számára is lazítottak a blokádon. Ugyanakkor a német portál idézi az Al-Dzsazíra hírtévének nyilatkozó egyik szakértőt, aki szerint a kedvező fejlemény törékeny, mert a megegyezést bármikor felfüggeszthetik a blokádot elrendelő szomszédos országok, néhány percen belüli érvényessé válással.

A Qatar Airways Boeing 787-8 Dreamliner repülőgépe (Fotó: AIRportal.hu)