Fegyveres támadók hatoltak be a tiranai repülőtér területére kedden és egy közel tízmillió eurós készpénzszállítmányt raboltak el az Austrian Airlines Bécsbe induló Airbus A320-as repülőgépéről. 

A fegyveres támadók a repülőtér egyik kapuját autóval áttörve jutottak be a területre, majd a forgalmi előtérre hajtottak az Austrian Airlines Bécsbe induló járatához.

Meg nem erősített értesülések szerint a rablók mintegy 10 millió euró értékű készpénzszállítmányt zsákmányoltak, egyes hírek szerint a repülőgép rakteréből, más hírek szerint még a berakodás közben.

A helyi rendőrség üldözőbe vette az elkövetőket és tűzharcba is keveredtek velük. Bár az egyik támadót a rendőrök lelőtték, a társainak sikerült kereket oldani a pénzzel. A rendőrség nagy erőkkel keresi őket, a repülőtér védelmét megerősítették.

A hírek szerint az OS 848-as járatra már befejeződött az utasok beszállítása, amikor a rablás történt. A fedélzeten tartózkodók nagy része nem vett észre semmit a történtekből és sem az utasoknak, sem a személyzetnek nem esett baja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A járat mintegy három órás késéssel, átvizsgálás után tudott visszaindulni Bécsbe. Az esemény után az osztrák légitársaság közölte, hogy többé nem vállalják nagy értékű szállítmányok fuvarozását ezen a viszonylaton.

Az albán gazdaság és bankrendszer sajátosságai miatt általánosnak mondható, hogy a külföldön dolgozó állampolgárok által hazaküldött nagy mennyiségű készpénzt nagyobb szállítmányokban, repülőgépen küldik a bankok főként Ausztriába.

Nem ez volt az első rablás a tiranai reptéren, sőt akár rablás-sorozatról sem túlzás beszélni: 2017 februárban hasonló módszerekkel 3,2 millió eurót, míg 2016 nyarán közel 1 millió eurót loptak el a repülőtérről. 2015-ben pedig két hasonló rablás történt.