Több mint 800 Lufthansa-járat marad a földön pénteken a VC szakszervezet által képviselt pilóták munkabeszüntetése miatt, a csoport 24 pénteki, budapesti járat közül hatot töröltek eddig.

A Lufthansa lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint két müncheni (LH1675, LH1681) és egy frankfurti járat (LH1339) fog közlekedni. A sztrájk továbbra sem érinti a Lufthansa Cityline által üzemeltetett München-Debrecen járatot, amely a pénteki napon is menetrend szerint repül.

Pénteken a csoport egész hálózatán háromezer járat közlekedik, ebből 2170 üzemelni fog, 830-at pedig töröltek, a járatlemondások mintegy százezer utast érintenek. A három nap alatt 2680 járat nem indult el és 315 ezer utas érintett.

A cég friss közleményében újfent arra kérte a szakszervezeteket, hogy találjanak közös megoldást a kialakult helyzetre. Arra hívta fel a figyelmet a társaság, hogy a Lufthansa a versenytársakhoz képest jóval több fizetést biztosít a pilótáinak, mint a versenytársak.
Közölték továbbá:

a cég 120 ezer embert foglalkoztat és a pilóták 20 százalékos béremelése nem fenntartható, ezzel mindenki munkáját veszélyeztetik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Lufthansa mellett az áruszállító üzletág pilótái sem veszik fel pénteken a munkát, az Austrian, a Brussels, a Swiss, az Eurowings és az Air Dolomiti járatai rendben közlekednek majd. Az Austrian és a Swiss a sztrájk miatt növelte kapacitásait a német járatokon.

Fotó: Lufthansa | © AIRportal.hu

Fotó: Lufthansa


A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának.

A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl. A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan. A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

A munkabeszüntetés szombaton is folytatódik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!