Tavaly 81 millió interneten rendelt küldemény érkezett repülőn Budapestre, novemberben-decemberben mennyiségük elérte a havi 9 milliót.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az e-kereskedelmi áruk legnagyobb gyűjtő-elosztó központja lett Kelet-Közép-Európában, és egész kontinensünkön is az egyik legforgalmasabb csomópontja ezeknek, valamint vámkezelésüknek – adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV Repülőtéri Igazgatósága csaknem 6 millió küldeményt vámkezel havonta, de 2023 novemberében és decemberében az e-kereskedelmi csomagok száma már elérte a havi 9 milliót.

A tavalyi forgalom a 2022-es adatokhoz képest több mint a duplájára nőtt, 2023-ban 81 millió csomag érkezett repülőn Budapestre.

(Fotó: Budapest Airport)

Az igazgatóság 2021. július 1-je óta mintegy 133 millió, interneten rendelt küldeményt vámkezelt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az egyre erősödő forgalomhoz alkalmazkodva a NAV hatósági eszközökkel, a kockázatokat feltáró és elemző rendszerekkel, a felderítést támogató technikai eszközökkel és kábítószer-kereső szolgálati kutyákkal szűri ki a több milliós küldeménytömegből a jogszabálysértő árukat.

Az e-kereskedelmi forgalomban a jogellenes küldemények többsége szellemi tulajdont sért. A NAV 2023-ban 34,5 ezer hamis terméket szűrt ki, és 55 Európai Unión kívülről érkezett e-kereskedelemi küldeménynél derített fel kábítószerekkel kapcsolatos bűncselekményt, 11 csomagban talált dizájnerdrogokat, 33 esetben pedig illegális gyógyszerek kerültek elő.