Akár az összes interkontinentális és egyes Európán belüli járatait is felfüggesztheti a KLM, miután a holland kormány új intézkedéseket jelentett be szerda este, a koronavírus új mutációi által okozott harmadik járvány-hullám megelőzése érdekében.

A holland médiában megjelent értesülések szerint heti szinten 270 járatát törli a KLM. Péntektől nem közlekednek a holland légitársaság interkontinentális járatai, valamint az olyan európai járatokat is felfüggesztik, amelyek nem repülnek vissza aznap Hollandiába, hanem a személyzet az adott úti célon tölti az éjszakát.

A KLM szóvivője szerint azért döntöttek így, mert nem kockáztathatják meg azt, hogy a személyzet külföldön ragadjon.

A légitársaság csütörtök reggelig nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben, és a hírek megjelenése után sem a sajtómegkeresésekre, sem a szerdáról csütörtökre virradó éjjel a társaság közösségimédia-felületeit elözönlő, utasok által feltett kérdésekre nem adtak egyelőre konkrét választ. A Flightglobal híre szerint mindössze annyit közöltek, hogy a légitársaság is további információra vár az ügyben.

Egy szakszervezeti vezető azt közölte, hogy ha a légitársaságok személyzete is csak negatív teszt birtokában léphet be az országba, az halálos ítéletet jelent a légitársaság számára, a hosszútávú járatok felfüggesztése pedig több ezer állás megszűnését okozhatja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az MTI szerda esti híre szerint a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében Hollandia éjszakai kijárási tilalmat kíván életbe léptetni már a hétvégétől, a kormány emellett az javasolja, hogy
az ország ne fogadja a Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából és a dél-amerikai kontinensről érkező repülőjáratokat.

Ez a tilalom január 23-án lépne hatályba, és azon országokból érkező járatokra lenne érvényes, amelyekben a vírus gyorsabban terjedő variánsai a leggyakoribbak. A vonatkozó országok listája bővíthető.

Mindenkinek, aki járványügyi szempontból nagy kockázatú országból érkezik Hollandiába, tesztkötelezettség mellett tíznapos karanténba kell vonulnia. A kormány továbbra sem tanácsolja a külföldi utazást, amennyiben azt rendkívüli körülmény nem indokolja.

Mark Rutte miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány terveinek jóváhagyásához a parlament jóváhagyása is szükséges. A javaslatok csütörtökön kerülnek a parlament elé.