Véglegesen, jogutód nélkül megszűnt a Malév. Magyarország nemzeti légitársaságát hat évvel, két hónappal és hat nappal azt követően szüntette meg a bíróság, hogy 2012 február 3-án a társaság csődbe ment és pénz híján leállította járatait – adta hírül a HírTV.

A jogutód nélküli megszűnésről és a cégnyilvántartásból való törlésről szóló végzést április 9-én hozta a bíróság.

A végzést napokban kapja kézhez a társaság csaknem háromezer hitelezője.

A Malév a oneworld légiszövetség tagja volt az utolsó években. (Fotó: AIRportal.hu)

A Malév 170 milliárd forint adósságot hagyott a háta mögött. A legnagyobb hitelezők között van az egykori tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank, de a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport, és a légitársaság egykori Boeing 737-es repülőgépeit finanszírozó ILFC, amerikai lízingcég is.

A cég vagyonának értékesítéséből néhány milliárd forint folyt be. Mivel a dolgozók követelésének minden más hitelezőnél előrébb való, de a Malév vagyona ennek a kifizetésére sem volt elegendő, a cég munkatársai átlagosan a nekik járó pénz felét kapták meg. A légitársaság egyik hitelezője sem kapott egyetlen fillért sem.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A végzésből az is kiderül, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. áfával együtt mintegy 52 millió forintos felszámolási díjat kaphat a több, mint hatéves munkájáért, ebből 35 millió forintot a Malév hitelezői által befizetett díjakból fizetnek ki, a maradék 17 milliót pedig a Malév vagyonából kapja meg az állami felszámoló – írta a lap.

A légitársaság megalapításának 65. évfordulójára készült retró festésű Bombardier Q400-as (Fotó: AIRportal.hu)
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!