Az Emirates vállalatcsoport 3 milliárd USA-dollárnyi nyereséget jelentett a március 31-én zárult 2022-es pénzügyi évére, amely új nyereség- és árbevételi rekord a cég történetében, és jelentős fordulatot jelez a megelőző időszakhoz képest.

A világjárvány miatti utazási korlátozások feloldását követően ugrásszerűen megnőtt a piaci kereslet a légi utazás és a légi szállítmányozás iránt – emlékeztet a dubaji cég lapunkhoz eljuttatott közleménye. Hozzáteszik: ennek köszönhetően a cégcsoport árbevétele 81 százalékkal nőtt, és a készpénzállomány is történelmi mértékű, elérte a 11,6 milliárd dollárt.

Az Emirates 1,2 milliárd dollár osztalékot fizet tulajdonosa, az Investment Corporation of Dubai számára, emellett 817 millió dollárt fordít a koronavírus-válság során felvett hitel visszafizetésére, részben a kölcsön lejárata előtt.

A vállalatcsoporton belül a Budapestre is járatokat üzemeltető Emirates légitársaság történetének legnagyobb, 2,9 milliárd dolláros profitját érte el, szemben az előző évi 1,1 milliárd dollár veszteséggel.

Fotó: AIRportal.hu

Az árbevétel 81 százalékkal 29,3 milliárd dollárra nőtt, köszönhetően annak, hogy a légitársaság újraindította vagy sűrítette járatait globális hálózatának nagy részén. Az összesített utas- és áruszállítási kapacitás 32 százalékkal nőtt, és két új Boeing 777-es teherszállító repülőgéppel bővült a flotta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cégcsoport földi kiszolgálásra szakosodott tagja, a Dnata 90 millió dollár nyereségről számolt be, ami a tavalyi 30 millió dolláros profithoz képest szintén jelentős növekedés. A bevételek 74 százalékkal, 4,1 milliárd dollárra nőttek, ami az Egyesült Arab Emírségekben és világszerte az összes üzletágban tapasztalható fellendülést tükrözi.

A bővülő kereslet megfelelő kiszolgálása érdekében az Emirates világszerte munkaerő-toborzásba kezdett, amelynek eredményeképpen a cégcsoport teljes alkalmazotti létszáma ötödével 102 379 főre bővült, akik több mint 160 különböző nemzetiséget képviselnek, köztük több száz magyarral.

A 2022-23-as pénzügyi év során az Emirates összesen 2 milliárd dollárt fektetett be új repülőgépek vásárlásába, létesítmények építésébe, illetve technológiai fejlesztésekbe.

Ezek között szerepel a több milliárd dolláros utaskabin-átalakítási program, öt új Boeing 777-es teherszállító repülőgép megrendelése, egy új pilótaképző központ építése, a világ legnagyobb vertikális farmjának (Bustanica) megnyitása Dubajban, valamint új oktató repülőgépek beszerzése az Emirates Flight Training Academy számára.

A magyarországi turizmus fellendülésének köszönhetően 2023. június 1-étől az Emirates naponta közlekedik Budapest és Dubaj között.