Meg nem erősített információk szerint egy tanácsadócég „nem abból indul ki, hogy 2017-ben megnyitható” a hosszú évek óta átadásra váró Berlin-Brandenburg repülőtér. A kivitelezési hibákkal terhelt fővárosi légikikötőben jövő nyáron lezárják az északi pályát, hogy a schönefeldi terminálbővítéshez kapcsolódó munkákat végezzenek rajta.

A lényegében évek óta csaknem készen álló, de az előírásoknak több biztonsági elemében nem megfelelő, és ezért átalakítás alatt álló Berlin-Brandenburg repülőtér megnyitását 2017 második felére tervezik. Azonban lehetséges, hogy a Willy Brandt egykori kancellárról elnevezett légikikötő mégsem nyílhat meg ekkor.

Ugyanis most az aero.de idézi a Bild am Sonntag című német lapot, amelynek információi szerint az üzemeltető által felkért holland tanácsadócég, a Netherlands Airport Consultants (NACO) egy szakvéleménye „nem abból indul ki, hogy a reptér 2017-ben megnyitható”.

Hivatalos megerősítés, vagy cáfolat nem érkezett, egy szóvivő csak annyit mondott, hogy a reptérüzemeltető valóban kapcsolatban áll a holland céggel.

Eközben az is kiderült, hogy 2017 júliusának közepétől három hónapon át a déli (azaz újabb) futópályát használják majd a reptéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A régebbi, északi pályát és kapcsolódó létesítményeit is át kell építeni, hogy tovább üzemeltethessék majd Schönefeld meglévő, és épp átalakítás, bővítés alatt álló épületeit az új teminálkomplexummal párhuzamosan, az egyre növekvő utasforgalom miatt. Egyébként az is felmerült korábban már többször, hogy mindemellett Tegel is tovább működhet egy ideig, hogy a két futópálya közötti előtérre tervezett szatelit megépültéig kezelhető legyen az utasforgalom.

Mint ismert, a német főváros új repterét 2006-tól építették ki a még az NDK-s idők schönefeldi légikikötőjének déli bővítésével. Eredetileg 2011-ben adták volna át a forgalomnak, ám azóta négy időpontot sem tudtak tartani a szappanoperává fejlődő beruházásnál, miután sorozatban derültek ki a kivitelezési hibák, illetve ezek helyrehozatala sem megy könnyen.

A jelenlegi, 2017 őszére előirányzott időpontról nemrég a Lufthansa jelentette ki, hogy nem volna célszerű: a legnagyobb német légitársaság hosszú távú járatokat is működtetne innen a jövőben, ám szerinte a téli menetrend erre nem alkalmas, jobb volna 2018 tavaszától használni a repteret.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!