A cseh Travel Service légitársaság közel 98 százalékosra növeli tulajdonrészét a CSA Czech Airlinesban.

A Travel Service a napokban megegyezett a Korean Airrel, hogy átvegye a dél-koreai cégtől a CSA Czech Airlines 44%-os tulajdonrészét, a cseh nemzeti vagyonkezelőtől pedig az állam kezében lévő 19.7%-os tulajdonrészt szerzi meg – számolt be a Reuters a cseh közszolgálati televízió információira hivatkozva.

A Travel Service már eddig is birtokolta a CSA részvényeinek 34%-át, így a tranzakciót követően gyakorlatilag teljes kontrollt gyakorol a cseh nemzeti légitársaságban, a részvények közel 98 százalékával.

Airbus A321-es a cseh légitársaság régi festésében. (Fotó: AIRportal.hu)

A Travel Service később közleményben erősítette meg a cseh televízió értesüléseit.

A hivatalos közlés szerint a Travel Service a Korean Air 44 százalékos és a cseh állam 19,74 százalékos részvénycsomagjának megvásárlását követően 97.74%-os tulajdonosa lesz a CSA-nak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amennyiben az állam mégsem adná el saját részesedését, úgy a Travel Service a CSA részvényeinek 78.74%-át fogja birtokolni.

A közlemény kitér arra is, hogy a tranzakció véglegesítésére 3 hónapon belül kerül sor, amint az érintett országok versenyjogi hatóságaitól megérkeznek a szükséges jóváhagyások és engedélyek.

A Travel Service légitársaság a Smartwings márkanév alatt üzemelteti charter és diszkont járatait. A cég 49,9%-os tulajdonrésze a kínai CEFC befektetési csoport kezében van, a fennmaradó részt az alapító Jiří Šimáně birtokolja.

A Travel Service alapítója már korábban is kinyilvánította, hogy cége megvenné a cseh nemzeti légitársaságot, mivel szerinte a cseh piacon csak egyetlen légicégnek van létjogosultsága.

Volt Malév-gép is repül a Travel Service/Smartwings flottájában (Fotó: AIRportal.hu)