A repülőjegy megvásárlása után egy utazás megszervezésekor a legfontosabb teendő a megfelelő szállás kiválasztása. A két, talán legismertebb weboldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A Booking és az Airbnb napjaink talán legnépszerűbb szállásfoglalási weboldalai, miután megvan, hogyan és mikor utazunk a kiszemelt célállomásra, a következő fontos lépés azt kiválasztani, hogy hol fogunk aludni.

Ha biztonsági játékos vagy: Booking.com

A Booking egyik legnagyobb előnye az, hogy számos szálláshely esetén felkínálja azt az opciót, hogy nem kell előre fizetni, hanem elég a helyszínen. A keresést arra is le lehet szűrni, hogy csak olyan szállásokat mutasson, amelyeket ingyenesen le lehet mondani akár nagyon közel az érkezés időpontjához.

Az Airbnb-n ezzel szemben minden esetben előre kell fizetnünk, és a legtöbbször – tapasztalataink szerint – lemondani is csak a foglalás utáni 48. óráig lehet. Ha le is mondjuk a szállást, várnunk kell arra, hogy a már kifizetett összeget visszautalják a bankszámlánkra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Tehát ha attól tartunk, hogy valami közbejöhet, ami miatt le kell mondanunk az utat, vagy úgy gondoljuk, hogy a későbbiekben módosítani fogunk a szálláshelyen, akkor a Bookingon érdemes foglalni. A Bookingot sokan azért is biztonságosabbnak tartják, mert nem magánszemélyek által kínált lakásokra kereshetünk rá, hanem hivatalosan működő szálláshelyekre, hotelekre. 

Ha egyedi, különleges helyeken szeretnél megszállni: Airbnb

Az Airbnb-n igazi kincsekre lehet találni: óriási kerttel és medencével rendelkező lakások, egyedi dizájnnal berendezett lakások, fa tetejére épített házak, de akár lakókocsiban és igluban is megszállhatunk.

A legérdekesebb számunkra mégis a repülőgépben kialakított szállás, amelyet Franciaországban, a Nantes-tól 50 km-re fekvő Saint-Michel-Chef-Chef településen próbálhatunk ki.

A különleges “szoba” ára sem vészes: összesen 28 500 forintért négy személy tud megszállni itt egy éjszakára.

A franciaországi Saint-Michel-Chef-Chef településen ilyen repülőgépben tölthetjük az éjszakát (forrás: AirBnb)

A Bookingon ezzel szemben általában standard, megszokott hoteleket lehet találni, nem magánszemélyek által kiadott szobát vagy lakást. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Bookingon nem lehet különlegesebb hoteleket találni, de AirBnb-n nagyobb eséllyel lelünk rájuk.

Ha az ár a legfontosabb döntési tényező: AirBnb vagy Booking?

Olcsó, de nem túl komfortos – a Bookingon hálótermeket is találhatunk (forrás: pixabay)

Nem lehet egyöntetűen kijelenteni, hogy az Airbnb vagy a Booking olcsóbb. Tapasztalataink szerint ez célállomástól függ, de a saját igényeinktől is.

A hátizsákos utazók számára tökéletes lehet a Booking, hiszen nagyon olcsó hálótermeket is lehet itt találni hostelekben, de ennek van egy hátránya: másokkal kell osztozni a szobán. Az Airbnb-n ezzel szemben nem csak teljes lakást, hanem szobát is ki lehet venni, de itt nem kell másokkal osztozni rajta, legfeljebb a házigazdákkal.

Ha tehát olyan szállást keresünk, amelyen nem kell idegenekkel osztozkodni, akkor szinte minden esetben az Airbnb lesz a befutó az ár szempontjából, azonban érdemes alaposan szétnézni mindkét weboldalon, mielőtt döntést hozunk. Az is előfordulhat, hogy egy bizonyos szállást megtalálunk mindkét platformon, ilyen esetben azonban a Bookingon érdemes foglalni, ha nem szükséges előre fizetni.

Ha a Booking mellett döntünk, akkor érdemes kihasználni a Wizz Air promócióját, mely keretén belül utólagosan a szállás teljes összegének 5%-át visszakapjuk Wizz Air kreditként, amelyet repülőjegy, poggyász, vagy egyéb szolgáltatások megvásárlására használhatunk fel. Ennek érdekében annyi a teendőnk, hogy a légitársaság honlapjáról irányítsuk át a szállás keresést a Bookingra, a szállás lefoglalásánál pedig a releváns mezőbe írjuk be a Wizz Air számlaszámunkat (“account number”). A promóció igénybevételéhez még csak az sem szükséges, hogy Wizz Air-desztinációra utazzunk.

Mindkét szállásfoglalási weboldalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Nehéz egyöntetűen kijelenteni, hogy melyik a jobb – ez leginkább egyéni preferenciáktól függ. Az aranyszabály, hogy minél felkészültebbek, tájékozottabbak vagyunk annál nagyobb eséllyel lehet megtalálni a legmegfelelőbb szálláshelyet.

Bármelyik mellett is döntünk, a legfontosabb az, hogy alaposan utánanézzünk, milyen környéken foglalunk szállást, és milyen értékelései vannak az adott helynek.