A nyaralási élményt alapjaiban változtatja meg az, ha nem vagyunk sem tömegközlekedéshez, sem szervezett programokhoz kötve, hanem saját autóval járjuk be az úti célunkat és környékét. Összeszedtük, mire érdemes figyelni a bérléskor.

Az autóbérlésre vonatkozó szabályok országonként és cégenként eltérhetnek, de van néhány a kritikus pont, amelyet az autó bérlése előtt mindenképpen ajánlott figyelembe venni – ezeket gyűjtöttük itt össze.

Ki vezetheti az autót?

Általában 18 vagy 21 éves kor felettiek ülhetnek a bérelt autó kormánya mögé, olyanok, akiknek legalább 2 év vezetési tapasztalata van. Az ennél fiatalabb, avagy (általában) 70 éves kor feletti sofőrök esetén extra díjat számolhatnak fel a cégek, ha egyáltalán engedélyezik a bérlést. Természetesen több sofőr is bejelenthető, ez szintén többletköltséggel járhat.

A legtöbb esetben a magyar/európai uniós vezetői engedély elegendő ahhoz, hogy külföldön autót vezethessünk, azonban van olyan ország, ahol elvárják a nemzetközi jogosítványt. Ezt az okmányirodában lehet elkészíttetni, egyszerű papír füzet, amelyet azonnal ki is adnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Érdemes észben tartani, hogy az útlevélre akkor is szükség lehet a szerződés megkötésekor, ha EU-s országba utazunk, vagyis ezt mindenképpen vigyük magunkkal.

Előre foglaljunk, vagy a helyszínen?

Érdemes már az utazás tervezésekor megnézni az adott országban működő autókölcsönző cégek honlapját, vagy az ezzel foglalkozó árösszehasonlító oldalakat, és azonnal látni fogjuk, hogy sokszor hatalmas árkülönbségek lehetnek.

Általában ajánlott előre lefoglalni a választott autót, sokszor választható az ingyenes foglalási ajánlat is, így amikor megérkezünk, még mindig van lehetőség a módosításra.

Hol várjon ránk az autó, és hol adjuk le?

Kényelmes megoldás a repülőtéren felvenni és ott leadni az autót, csakhogy sokkal többe kerülhet, ha a kölcsönző erre külön díjat számol fel. Így előfordulhat, hogy a szálláshelyünk közelében lévő cég jóval kevesebbet kér ugyanazért a járműért.

Érdemes tehát ezt is kinyomozni, mert jobb megoldás lehet, ha a repülőtérről transzferrel utazunk, és a szálláshelyünk közelében bérelünk autót. Ebben segítenek a hotel recepciósai, de a környék éttermeiben is utána tudunk kérdezni.

A nagyobb kölcsönzőknél van arra is lehetőség, hogy a járművet másik helyszínen, akár másik városban, vagy országban adjuk le (pl. egy fly&drive utazás esetén), bár ennek is vaskos felára van általában.

Forrás: Pixabay

Mivel fizethetünk?

Erre a kérdésre nagyon oda kell figyelni. Általános, hogy a sofőr saját hitelkártyáját fogják kérni, így fontos, hogy az autó átvételekor is nála legyen.

A legtöbb esetben csak hitelkártyát fogadnak el, betéti kártyát nem, még dombornyomottat sem. Így foglalás előtt mindenképpen nézzük át az erről szóló információkat, nehogy kényelmetlen helyzetbe kerüljünk, ha csak betéti kártyánk van. Azonban számos cég elfogadja az utóbbi típust is.

Előfordul, hogy a kölcsönző cég zárol egy összeget, és az autó leadása után napok, akár hetek is eltelhetnek, míg feloldják.

Milyen biztosítást kössünk?

Ez az, amin nem igazán kellene spórolni: mivel általában ismeretlen helyeken vezetünk, sokkal könnyebben történhet baleset. Bizonyos biztosítások érvényesek lopás vagy rongálás esetére is, a legjobb, ha a “zero excess”, vagy “full insurance” lehetőséget választjuk, így egy káresemény következtében nem kell önrészt fizetni. Természetesen ez a legdrágább opció.

Általában a cégek külön árazzák a felelősségbiztosítást, illetve a saját járműben okozott kárt fedező “casco” ajánlatot, sőt az assistance szolgáltatásért is külön pénzt kérhetnek, vagy a kulcs elvesztése esetén annak pótlására is lehet külön fedezetet vásárolni.

Az autókhoz kínált biztosítási ajánlatokkal is érdemes képbe kerülni már a foglalás során, és ezeket előre le is kötni, mert az autó felvételekor az ügyintézők a legdrágább biztosítások eladásában érdekeltek.

Ha árösszehasonlító oldalon keresztül foglalunk, opció lehet az oldal által kínált kiegészítő biztosítás, ami fedezi az esetleges önrészt.

Érdemes jól körbejárni, hogy az autóbérlős cég biztosítását, vagy az árösszehasonlító oldal saját biztosítási ajánlatát fogadjuk-e el inkább.

Ami a személyek balesetbiztosítását illeti, ha van külön, megfelelő szintű utasbiztosításunk, akkor nem biztos, hogy érdemes külön az autóbérlős cégnél ezt megkötni, de persze a jármű felvételekor ezt is fel fogják ajánlani.

Milyen autót válasszunk?

Természetesen a csomagok és utasok számának függvényében a lehető legkényelmesebb típus és kialakítás lényeges, ugyanakkor érdemes nem túl nagy autót választani, hiszen az ilyen többet is fogyaszt, valamint a napidíja is több.

Amennyiben előre tudjuk, hogy rossz útviszonyok között kell vezetnünk, természetesen érdemes az azokhoz igazodó legbiztonságosabb opciót választani.

Általában az olyan plusz szolgáltatások, mint a GPS vagy a gyerekülés, külön díjért érhetők el, ezzel is számoljunk.

Mire figyeljünk átvételkor és leadáskor?

Átvétel előtt egyeztessük az üzemanyaggal kapcsolatos kérdéseket, azaz hogy milyen töltöttséggel kapjuk (és kell visszaadnunk) az autót.

Miután nálunk van a kulcs, a kölcsönző alkalmazottjával együtt nézzük át az autót, vannak-e esetleges sérülések a karosszérián, üvegeken, a felniken, vagy gumikon, és az ő jelenlétében készítsünk fotókat, illetve mutassuk meg neki, ha találtunk valamit, és jegyzőkönyveztessük is (az átvételkor kapott papíron elvileg rajta kell lennie az esetleges sérüléseknek).

Leadáskor figyeljünk az üzemanyag mennyiségére, hiszen ha kevesebb van a tankban, akkor utólag plusz költséget rónak ki, amely általában jóval több, mintha magunk tankoltunk volna.

Nem mindig a legolcsóbb ajánlat a legjobb!

A legfontosabb szabály az autóbérlésnél is, hogy mindig előre tájékozódjunk, és ne sétáljunk bele egy nagyon jó ajánlatnak tűnő csapdába.

Legtöbbször érdemes a nagyobb, ismertebb cégeknél foglalni – de egy általunk nem ismert, kisebb cég is lehet megbízható, az interneten érdemes utánanyomozni, véleményeket keresni róla -, és az árakat úgy összehasonlítani, hogy megnézzük, mit tartalmaz (van-e kilométerkorlát például) és hogy milyen plusz díjak, költségek rakódnak az alaptarifára. Sokat segíthetnek a keresésben az árösszehasonlító oldalak, az sem ritka, hogy ezek kedvezőbb árat kínálnak, mint a kölcsönzők saját weboldalai.