A leszállást követően túlfutott a Korean Air Airbus A330-300-asa a Fülöp-szigeteki Cebu repülőterén, a balesetben nem sérült meg senki, de a repülőgépben jelentős károk keletkeztek.

A Korean Air HL7525 lajstromjelű, 24 és fél éves Airbus A330-300-asa a légitársaság KE 631 számú járatát teljesítette október 23-án vasárnap Szöulból a Fülöp-szigeteki Cebu városának repülőterére, fedélzetén 165 utassal és 11 fős személyzettel.

A repülőgép a Mactan-Cebu Nemzetközi Repülőtér 22-es jelű futópályára végrehajtott megközelítést követően alacsony magasságon kétszer is átstartolást hajtott végre az Aviation Safety Network adatlapja szerint, majd közel fél órán át 5000 láb magasságban várakozott.

A pilóták mintegy 55 perccel az első és 42 perccel a második átstartolást követően egy harmadik alkalommal is megkísérelték a leszállást helyi idő szerint 23 óra után, azonban a repülőgépet nem tudták lefékezni a 3310 méter hosszú futópálya végéig.

Az Airbus A330-as mintegy 80 csomós (kb. 150 km/h) sebességgel haladt át a futópálya túlsó végén és attól 360 méterre, a repülőtér külső kerítésének közelében állt meg – írta az AVHerald.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Személyi sérülést nem jelentettek, de a repülőgép összetörte a műszeres leszállítórendszer antennáit, az orrfutóműve becsuklott, és a gép orr része jelentős károkat szenvedett.

A leszállás időpontjában gyenge záporos, zivataros időjárás volt a repülőtéren. Az érintett futópályát lezárták a balesetet követően.

Az illetékes hatóságok vizsgálatot indítottak a baleset okainak felderítése érdekében, egyelőre nem tudni, hogy az időjárási körülmények mellett pilótahiba és/vagy valamilyen műszaki hiba is közrejátszott-e az esemény bekövetkezésében.