Turbulencia-jelző rendszert mutatott be a Delta Air Lines, amelynek segítségével a pilótáik elkerülhet az évi százmillió dolláros károkat okozó környezeti jelenséget.

A Delta Bombardier CS100-asának grafikája. Forrás: Bombardier Aerospace | © AIRportal.hu

A Delta Bombardier CS100-asának grafikája. Forrás: Bombardier Aerospace

A légitársaság honlapján közölte, hogy az egyre olcsóbbá és elérhetőbbé váló technológiának köszönhetően már a pilóták is megkaphatják egy tableten keresztül a turbulenciával kapcsolatos adatokat, illetve előrejelzéseket is. A Flight Weather Viewer valós idejű grafikonokat, megfigyelési adatokat is képes megjeleníteni, ezen adatok segítségével pedig hatékonyabban tudnak útvonalat tervezni és az utazás id kényelmesebbé válhat.

A Basic Commerce and industries (BCI) és a Delta közös fejlesztésével készült alkalmazás képes arra, hogy a pilóták által feltöltött útvonalat kezelje és 3D-s, színekkel jelölt térképen meg tudja mutatni, hogy hol mekkora turbulenciára lehet számítani egy 0-tól 100-ig terjedő skálán.

A rendszer a légitársaság több mint háromszáz gépén lévő szenzorok információit használja, amelyek egyebek mellett a variométer, az állásszögmérő és a szélerősségmérő adatait is figyelik. Ezeket összevetik a Légkörkutató Központ (NCAR) által szolgáltatott adatokkal, és előrejelzést készítenek a pilóták számára, akik út közben is folyamatosan figyelemmel kísérhetik az esetleges változásokat. A szoftver hangjelzéssel is figyelmeztet arra, hogy turbulens légtér alakulna ki.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Az alkalmazás felülete. Fotó: Delta Air Lines | © AIRportal.hu

Az alkalmazás felülete. Fotó: Delta Air Lines


Az applikáció figyelembe veszi az adott gép típusát, mivel eltérően hat a turbulencia egy 737-es Boengre, mint egy nagyobb, 767-esre. Jelenleg e két típuson érhető el a szolgáltatás, de a Delta az összes gépére kiterjeszti azt a későbbiekben.

A Delta hangsúlyozta, hogy ezzel az alkalmazással sokkal frissebb és pontosabb információkat kaphatnak a pilóták, mint a a hagyományos, repülés előtti pilótaeligazításon. A légitársaság január óta önkéntesekkel tesztelte a rendszert, amelyet többen kimagasló jelentőségűnek ítéltek meg, de a Delta meteorológusai is üdvözölték a fejlesztést.

A NASA kimutatásai szerint évi több százmillió dolláros kárt okoznak a légitársaságoknak a turbulenciák, az alkalmazás segítségével a Delta most azzal számol, hogy jelentősen csökken a javításra, karbantartásra költött pénz és csökken a turbulencia okozta sérülések száma az utasok esetében is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!