Az emírségekbeli légitársaságok 2018-hoz képest az idén némileg nehezebb évre számítanak, de bíznak abban, hogy a folyamatos keresletnövekedés kisegíti őket a nehezebb helyzetben is.

Az Egyesült Arab Emírségekben működő The National hírportál megkeresésére az ország három nagy légitársasága azt közölte, hogy az olajárak és a valutaárfolyamok jelentős mértékben változhatnak az idei év során, amely jelentős bizonytalansági tényező.

Emellett az egyre fokozódó verseny és a kereskedelmi korlátozások is kihívást jelentenek. A cégek szerint ezt némileg ellensúlyozza, hogy a kereslet folyamatosan és stabilan növekszik, amely az új piacok felfedezését is segíti, így a költségek erős kontrolljával jó eredményeket lehet elérni az idén.

Fotó: AIRportal.hu

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) előrejelzése szerint a közel-keleti légitársaságok összesített nyeresége a 2018-as szinthez képest harmadával emelkedik majd 2019-ben, és eléri a 800 millió dollárt. A térség légitársaságai az utóbbi időszakban tapasztalt magas olajárak miatt alig tudták javítani jövedelmezőségüket, ez hosszabb, több éven át tartó folyamat lesz, de szükség lehet a légitársaságok üzleti tervének megváltoztatására is. A döntő tényező azonban az olajárak alakulása lehet.

Tim Clark, az Emirates vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy optimistán tekintenek 2019-re, mivel a globális kereslet kedvező, még az itt-ott nem túl jó gazdasági-politikai helyzet ellenére is. Viszont az utasok megváltoztathatják a terveiket, az Emiratesnek fel kell készülnie arra, hogy ezekre megfelelő válaszokat adjon. Magyarul az új célállomásokra is biztosítania kell a megfelelő kapacitást és szolgáltatási színvonalat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Emirates egyre szorosabb partnere, a nyártól Budapestre is repülő Flydubai szintén kihívásokkal teli évet vár, mivel az erős dollár, az olajár és a magasabb kamatok megnehezítik a helyzetet. A cég ennek ellenére folytatja a flottája bővítését, és az Emirates-szel is tovább mélyítik a kereskedelmi együttműködést, 2022-re közösen 240 célállomás lesz elérhető a két társaság járataival.

Az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways semmi jóra nem számít 2019 első negyedévében, a cég szóvivője a The National kérdésére azt mondta, bár stabil növekedést értek el a tavalyi első félévben, ez aztán minimálisra csökkent az év végére.

Az idei első negyedévben is nehézségekre számít a jó ideje veszteséges cég, a következő időszakra pedig óvatos optimizmussal tekintenek.

Fotó: AIRportal.hu