Tűzoltó hab lepte be az Airbus mobile-i gyárában az első készülő A220-300-ast, egyelőre vizsgálják, hogy a gép szenvedett-e komolyabb károsodást.

A Wings over Quebec helyi lap az Airbustól kapott tájékoztatásra hivatkozva a múlt héten az alabamai Mobile-ban történt esetről azt írta, gyártási időn kívül eddig ismeretlen okból bekapcsolt a tűzvédelmi rendszer az egyik támogató hangárban. Tűzről ugyanakkor nem érkezett jelentés és egyetlen munkavállaló sem sérült meg.

A hangárt lezárták, a helyszínre küldött csapatok vizsgálják, hogy mitől kapcsolhatott be a tűzvédelmi rendszer. Az eset idején két repülőgép is volt az érintett hangárban, az Airbus szerint már felvették a kapcsolatot a gépek megrendelőjével. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy az eset érinti-e az első gépek átadásának időpontját.

Forrás: Airbus

A lap úgy értesült, hogy a gyártósoron elkészülő első A220-300-as érintett a balesetben, a gépet – amely a szárnyak felszerelését végző munkafázisban volt – teljesen belepte a tűzoltó hab, amelyből a törzs belsejébe is jutott. Az Airbus egyelőre vizsgálja, hogy károsodott-e a repülésirányító rendszer, amelyet korábban már beszereltek a félkész törzsbe.

A mobile-i gyárnak 2020 harmadik negyedévében kellene átadnia az első A220-ast, amely a Delta Air Lines-hoz kerül, bár a lap szerint most az amerikai légitársaságnál van a döntés joga, hogy átveszi-e az első, a balesetben érintett gépet, vagy másikat kér helyette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mobile-i összeszerelő üzemben augusztus elején kezdték el összeszerelni az első A220-ast. A Delta Air Lines mind a 90 gépét ez az üzem fogja gyártani.