Kanadai tűzoltó cég vásárolja meg a tavaly márciusban csődbe ment, és azóta újraindulásán dolgozó Flybe brit regionális légitársaság egykori Bombardier Dash 8 Q400-asait.

A 2007 és 2009 között készült repülőgépek a vevő, a Conair Group honlapján olvasható közlemény szerint jelenleg Európában vannak. A holland Samco cég parkoltatja őket, de még ebben a hónapban átrepülik az első példányokat Kanadába, a Conair saját üzemében, Abbotsfordban alakítják őket át, majd a Langley-ben lévő központba kerülnek.

A cég jelenleg több mint 70 gépes flottával rendelkezik, Convair 580-asokat és RJ85-ösöket használtak eddig.

Fotó: Jeff Bough

A többi géphez képest fiatalabb Q400-asok beszerzését a Conair azzal indokolta, hogy a légitársaságoktól kikerülő, korosabb gépeken a speciális feladat ellátása miatt hamarabb jelennek meg az anyagfáradás jelei, karbantartásuk is drága, ezért a flotta fiatalítása elengedhetetlen.

A cég üzletfejlesztési vezetője emellett azzal indokolta a Q400-asok beszerzését, hogy a típus jól manőverezhető, stabil alapokra épül, gyors, alacsony a fogyasztása, és többféle misszióban is bevethető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett az is a Q400-as mellett szólt, hogy a Bombardiertől a De Havillandhez kerülő gyártás az alkatrészellátást is biztosítja.

Érdekesség, hogy a De Havilland épp most jelentette be a típus gyártásának leállítását, mert 20 alá csökkent a rendelésállomány. Az alkatrészellátást azonban ez a lépes várhatóan nem befolyásolja.