Belfast repülőteréről tervezi transzatlanti járatok indítását 2024 nyarától a Fly Atlantic, a startup fapados légitársaság hat Airbus A321neo vagy Boeing 737 MAX típusú géppel indulna.

A légitársaság Észak-Írország fővárosának repülőterét erős átszálló központtá fejlesztené, a transzatlanti útvonalak megnyitásával, valamint az Európa kontinentális részéről tervezett ráhordó járatokkal. A projektet – amely Észak-Írország gazdasági és idegenforgalmi fejlődéséhez is hozzájárul – a belfasti repülőtér is támogatja.

A cég közlése szerint a Fly Atlantic mindkét nagy repülőgépgyártóval tárgyalásokat folytat új generációs keskenytörzsű repülőgépek beszerzéséről, de az csak később derül ki, hogy az Airbus A321neo vagy a Boeing 737 MAX típus kerül-e a flottába. A munkaerőtoborzást jövőre kezdené meg a vállalat.

A napokban bemutatott ambiciózus tervek szerint az üzemelés 2024-ben hat repülőgéppel indulna, 2028-ra pedig háromszorosára bővülne a flotta.

Forrás: Fly Atlantic

A cég vezérigazgatója, Andrew Pyne korábban az orosz Avianova, a ciprusi Cobalt Air és a Tus Airways vezetője volt, de stratégiai tanácsadóként feltűnt a becsődölt Wow Airnél is, amely izlandi átszállással üzemeltetett low-cost járatokat Európa és Észak-Amerika között – emlékeztet hírében a Flightglobal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Észak-Írországnak legutóbb 2018-ban volt közvetlen menetrend szerinti összeköttetése az Egyesült Államokkal, akkor a Norwegian üzemeltetett járatokat Boeing 737 MAX 8 gépekkel a New York közelében lévő Stewart nemzetközi repülőtérre, valamint a Rhode Island államban lévő Providence-be, de ezek megszűntek egy átszervezés során. Belfastból jelenleg Kanadába sincs közvetlen járat.

Bár Belfastból jelenleg nincs transzatlanti járat, így számos kiszolgálatlan útvonalra repülhetne rá a Fly Atlantic, a nagy hagyományos légitársaságok és légiszövetségek dominálta, rendkívüli versenyhelyzettel jellemezhető piaci szegmensben korábban már számos low-cost légitársaság elbukott, köztük volt a Norwegian és a Wow Air is.

Jelenleg a norvég Norse Atlantic, amely az Egyesült-Királyságból is üzemeltet járatokat, valamint a Wow Air nyomdokain indult izlandi Play számít közvetlen versenytársnak a piacon.

Forrás: Fly Atlantic