Megváltoztatná 2022-től a két futópályája működési rendjét a Heathrow reptér, a jelenlegivel ellentétben történnének azonos pályán le- és felszállások. Ez a jelenlegihez képest 25 ezerrel több repülőgépmozgást tenne lehetővé, ám a környék zajterhelése növekedhet. A légikikötő 2018-ban rekordot ért el, átlépte az utasok száma a 80 milliót, a fel- és leszállások száma pedig a 475 ezret.

Tervet készített a leendő, 2026 körül üzembe helyezendő harmadik futópályájának előkészítéséhez kapcsolódóan London legforgalmasabb reptere, a Heathrow, hogy addig is növelhessék a kapacitásokat – írja a Bloomberg.

Az elképzelés szerint mindkét futópályán történnének le- és felszállások is, szemben a mai helyzettel, amikor az egyiken csak le-, a másikon csak felszállnak a repülőgépek.

Így a reptérüzemeltető szerint ha 2022-től érvénybe léphetne ez a rend, akkor évente 25 ezerrel növelhető volna a repülőgépmozgások száma. Jelenleg a jogszabályilag meghatározott – és nagyjából az infrastruktúrából is adódó – felső korlát, a 480 ezer le- és felszállás közelében jár már a légikikötő, 2018-ban 475 ezer volt, tehát a kapacitása határához ért. Egyébként tavaly átlépte a 80 milliót az utasforgalom is, amely kétpályás üzemnél egészen különleges dolog.

Fotó: AIRportal.hu

A módosítás mellett azt is javasolja a reptérüzemeltető, hogy amint megkapják a harmadik futópálya építési engedélyeit – amely majd 75 százalékkal növelné a kapacitást -, töröljék el ezt a hatósági limitet, és ezzel a 25 ezer plusz légijármű-mozgással, azaz mintegy 5 százalékkal növeljék meg. Persze ennek teljes kihasználása függ például az éjszakai repülési korlátozástól is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ehhez kapcsolódóan Heathrow tanulmánya megjegyzi, hogy a futópályák működési rendjének átszervezése zajártalommal is járhat, hiszen eddig nem érintett területek fölé is kerülhet légiforgalom. Ez vélhetően lakossági tiltakozásokkal is jár,

A harmadik futópályával kapcsolatos további terveket, például a leendő új légiútvonalakat – amelyeket igyekeznének a környező lakosságot minél inkább kímélő módon megtervezni – várhatóan júniusban jelenti be a reptérüzemeltető.