Új kínai tulajdonos jelenik meg a cseh Travel Service légitársaságban, miután a kínai, állami Citic Group megállapodást írt alá a Csehország kormányával, hogy átveszik a szintén kínai CEFC China Energy befektetéseit a régióban.

A Travel Service Smartwings márkanév alatt üzemelteti járatait. (Forrás: Travel Service)

A kínai CEFC kisebbségi, 49,9%-os részesedéssel rendelkezett a Travel Service csoportban, emellett több más csehországi cégben is.

A tranzakcióra a CEFC-nél felmerült pénzügyi problémák miatt van szükség, a befektető céggel szemben a kínai hatóságok vizsgálódnak.

A CEFC elnöke ellen vizsgálatok folynak jelenleg, a cég a hírek szerint nem fizetett alkalmazottainak és hitelezőinek sem, ezért a kínai vállalat a meglévő befektetéseinek gyorsütemű eladásába kezdett.

Korábban a cseh kormány is vizsgálni kezdte a pénzügyi gondokkal küzdő CEFC csehországi érdekeltségeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Citic átveszi a CEFC Europe 49,9%-os részesedését a légitársaságban, az erről szóló megállapodást már Csehország elnöke, Milos Zeman is aláírta.

A tranzakció értékét és a szükséges összeg forrását nem közölték a felek.

Mint ismert a Travel Service idén február végén szerezte meg a szükséges hatósági jóváhagyásokat követően a CSA cseh nemzeti légitársaság csaknem teljes irányítását. A CSA megszerzésével a Travel Service egy mintegy 70-80 gépből álló erős légiflottát szeretne létrehozni – nyilatkozta korábban a fő tulajdonos Jirí Simáne.

A Travel Service magán légitársaság 1997-ben alakult, s a kezdeti időszakban charterjáratokat üzemeltetett. Fokozatosan leányvállalatokat létesített Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban.

A légitársaság február elején vette át első Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépét.

Forrás: Boeing