A jelenlegi külföldi gyártású navigációs rendszer helyett új, orosz fejlesztésű és gyártású navigációs rendszert szerelnek be az oroszországi elnöki flotta Iljusin Il-96-osaiba.

Az összes, a Rossiya Special Flight Squadron által üzemeltetett Iljusin Il-96-300 típusú, speciálisan, a mindenkori orosz elnök utaztatására fenntartott gép navigációs rendszerét lecserélik 2019 végéig.

Az eddigi, más ország által fejlesztett és gyártott berendezéseket új típusú, teljes egészében orosz fejlesztésűekre cserélik a flotta mind a tizenegy gépén – írja az Iljusinra hivatkozva a Ruaviation.

Azt ugyanakkor nem részletezték, hogy pontosan milyen típusú rendszer van jelenleg a gépekben, mit ahogy arról sem adtak ki bővebb információt, hogy az új rendszer milyen lesz.

Forrás: Wikimedia Commons

Az orosz VIP Iljusin-flotta jelenleg tizenegy darab, különleges belső kialakítású, és speciális berendezésekkel felszerelt Il-96-300-asból áll.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nagyobb delegációkat általában két ilyen géppel szállítják Oroszországon kívülre, és biztonsági tartalékként még egy harmadik gép is a célországba megy.

Az Il-96-os típust a szovjet időkben fejlesztett, rövidéletű Il-86-os típusából fejlesztette ki az Iljusin tervezőiroda, mint nagy hatótávolságú utasszállítót.

Legújabb, Il-96-400M névre hallgató változata a tervek szerint 2019-ben száll majd fel először, és a gyártó a jövőben tervezi egy kéthajtóműves utód létrehozását is.