Két új, úgynevezett kétnézetű kézipoggyász-ellenőrző röntgenberendezést helyeztek üzembe, amely 30 százalékkal növeli az áteresztő képességet.

Debrecen gazdasági életének növekedése szükségessé és indokolttá teszi a helyi repülőtér fejlesztését, ahol egyre nagyobb utasszámra számítanak – jelentette ki a város polgármestere a légikikötő fogadóépületében tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László jelezte: a legújabb fejlesztés eredményeként két új, úgynevezett kétnézetű kézipoggyász-ellenőrző röntgenberendezést helyeztek üzembe, amely 30 százalékkal növeli az áteresztő képességet az utasbiztonsági pontokon.

A feladott poggyászok ellenőrzését is hasonlóan korszerű berendezés végzi a jövőben, amely 50 százalékos kapacitásbővítést eredményez ezen a területen – tette hozzá a városvezető.

Papp László polgármester (jobbra) és Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A polgármester elmondta azt is: az utasterminál bővítésére kiírt közbeszerzés kedden megjelent az EU-értesítőben. A beruházásban beépítik a jelenlegi utasterminál átriumait, ennek eredményekén további két, a mostanihoz hasonló kézipoggyász-átvilágító sort helyeznek üzembe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A távlati célok között új terminálépület, új futópálya és gurulóutak megépítése szerepelnek – mondta Papp László.

Király Tamás a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője azt mondta, a poggyászátvizsgáló berendezések nettó 365 millió forintba kerültek. A beruházás jól jelzi, hogy a két tulajdonos, az önkormányzat és az állam elkötelezett a debreceni repülőtér fejlesztése iránt.

Bejelentette: a Wizz Air légitársaság vasárnaptól Hurghadába, december 13-tól Rómába indít új járatokat Debrecenből, hetente két alkalommal. Ezek a járatok is hozzájárulnak, hogy az idei mintegy 300 ezres utasforgalomhoz, amely csaknem 20 százalékos bővülést jelent a tavalyi évhez képest – mondta.