Újabb légitársaságokba vásárolná be magát a Qatar Airways: a Rwand Air ruandai légitársaság és az Indigo indiai fapados is a kiszemeltek között van, a LATAM-ban pedig tovább növelnék a részesedésüket.

Akbar Al Baker (Forrás: Qatar Airways)

A Reuters jelentése szerint Akbar Al-Baker, a katari nemzeti légitársaság vezérigazgatója Dohában, a CAPA egyik konferenciáján azt mondta, 49 százalékos részt vásárolnának a ruandai nemzeti légitársaságban, és tovább szeretnének nyitni Afrika, a leggyorsabban fejlődő légiközlekedési piac felé. Az idő nem a legfontosabb tényező, a vezérigazgató azt mondta, kemény tárgyalófelek lesznek, és megadják a teret arra, hogy a lehető legjobb üzletet kössék.

Akbar Al-Baker jelezte, hogy a most 10 százalékos részesedésüket tovább emelnék a LATAM-ban. A társaság 20 százalékát a Delta Air Lines birtokolja, Al-Baker hasonló mértékű részesedést akarna megszerezni, ha megfelelő árat sikerül kialkudni.

Külön érdekes, hogy a Delta és a Qatar a LATAM ernyője alatt talált egymásra, a két cégnek ugyanis legendásan rossza viszonya volt a korábbi, amerikai járatok és repülési jogok körüli vita miatt.

Úgy tűnik, sikerült félretenniük a nézeteltéréseiket, Al-Baker most azt mondta, nincs semmilyen rossz érzése a Deltával kapcsolatban, és szívesen működnének együtt az amerikai légicég atlantai bázisán.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Qatar Airways egy harmadik és negyedik akvizíciót is vizsgál, a Royal Air Maroc mellett India legnagyobb fapados cégében, az Indigo Airlines egy részét is megvásárolnák. A diszkont nagyon hatékonyan és jól szervezetten működik, de egyelőre kivár a katari vállalat – idézte Akbar Al-Baker szavait a Flightglobal.

Fotó: AIRportal.hu

A Qatar Airways azok után kezdett el nagyobb volumenben versenytársakban részesedést szerezni, hogy Katar szomszédos országai diplomáciai okokból kitiltották a társaság gépeit a légterükből. A blokád ugyanakkor csak a Qatar Airways gépeire vonatkozik, ezt megkerülve akarnak más légitársaságokban részesedést szerezni, így az ő gépeikkel teljesíthetnék a járatokat.