Mivel újabb tőkebevonásra szorul a légitársaság, jelentős költségmegtakarítással akarja a cég elérni, hogy minél kedvezőbb helyzetben legyen a befektetőknél.

A skandináv légitársaság a járvány alatt közel 3 milliárd svéd korona segélyt kapott a 22-22 százalékban tulajdonos dán, illetve svéd kormánytól, ebből tudták a céget működőképesen tartani. Ezt az összeget teljes egészében felhasználta, és bár a forgalom azóta jelentősen javult, újabb, jelentős költségcsökkentésen kell átmennie a vállalat negyedéves pénzügyi jelentése szerint.

Mint írták, a flottát, az útvonalhálózatot és a munkavállalókkal kötött kollektív szerződéseket is át kell tekinteni, hogy éves szinten 7,5 milliárd koronával csökkentsék a kiadásokat.

Fotó: AIRportal.hu

Anko van der Werff vezérigazgató szerint ez a feltétele annak, hogy újabb külső tőkebevonást tudjanak végrehajtani. Azok után nyilatkozott erről, hogy a SAS a január 30-án végződött pénzügyi negyedéve végén 2,6 milliárd korona adózás előtti veszteséget jelentett.

A cég azt írta, elsősorban a hosszútávú járatok felé szeretnék eltolni az üzemeltetés fókuszát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két ország illetékes minisztériuma nem kommentálta a SAS újabb költségcsökkentő programjának bejelentését.

A SAS-nak jelenleg 122 repülőgépből álló flottája van, ezek közül 38 saját tulajdonú, a többi bérelt, illetve további 44 gépre van megrendelése. Arról egyelőre nem derült ki semmi, hogy a rendelésállományt érinti-e a költségcsökkentés.