Újabb repülőgépét öltözteti retró ruhába a British Airways a cég és elődei fennállásának századik évfordulója alkalmából.

A légitársaság tájékoztatása szerint ezúttal a G-EUPJ lajstromjelű, közel 19 éves Airbus A319-es kap új fényezést, a gépet a hétvégén repülik át a Shanonnban lévő festőhangárba, és márciusban áll ismét forgalomba.

A British Airways döntésének értelmében az A319-est az 1974-ig létezett British European Airlines (BEA) piros kockás, 1959 és 1968 között használt festésébe öltöztetik. Az annak idején belföldi, valamint rövid- és közepes távú nemzetközi járatokat üzemeltető cég többek közt Vickers Viscountokon és Hawker Siddeley Tridenteken használta ezt a festést.

Forrás: British Airways

A most érvényben lévő előírások miatt viszont nem lesz teljesen korhű a gép, az eredeti festés részeként a szárnyak teteje és alja is piros volt, de az A319-esen csak az alsó rész lesz piros, a felső szürke marad.

Alex Cruz, a British Airways vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a BEA nagyon fontos része a légitársaság történetének, ezért is választották ezt a fényezést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: British Airways

A British tájékoztatása szerint a száz éves fennállás ünneplendő újabb gépek kapnak retró fényezést, de az újonnan átvett repülők – így az A350-esek is – a most használt dizájnt kapják meg.

BOAC 747 (Fotó: Stuart Bailey)

A British Airways a hónap elején mutatta be első retró repülőgépét, egy 747-est festettek át a BOAC (British Overseas Airways Corporation) színeibe.

A brit parlament döntése értelmében 1974-ben egyesült a BOAC és a BEA, így jött létre a ma ismert  British Airways, de a szellemi elődök közé tartozik az Imperial Airways is, többek közt.